Συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και στις ΗΠΑ

Συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και στις ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στη Λευκωσία οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ επιβεβαίωναν άλλη μία φορά τη στρατηγική τους επιλογή να ακολουθήσουν σε σειρά ζητημάτων κοινή πορεία, και να προωθήσουν πεδία συνεργασίας, με κορυφαίο αυτό της ενέργειας, οργανώσεις της διασποράς από τις τρεις χώρες διοργάνωναν στην Ουάσιγκτον από κοινού συνέδριο στο πλαίσιο του οποίου επεξεργάζονται κοινές δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών και προσπάθειες καλύτερης ενημέρωσης της κυβέρνησης Τραμπ όπως και, κυρίως, του Κογκρέσου, από το οποίο εγκρίνονται ή απορρίπτονται κονδύλια, εμπορικές συμφωνίες και πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

Η συνεργασία στους κόλπους της διασποράς προηγήθηκε αυτής μεταξύ των τριών χωρών, αφού τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ελλαδικής και κυπριακής καταγωγής, διατηρούν εδώ και δεκαετίες διαύλους επικοινωνίας με την εβραϊκή. Τώρα, με την ταχεία αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων σε επίπεδο κρατών, και η δική τους συνεργασία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και ουσία.

Συζητήσεις με στελέχη της εβραϊκής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, επιβεβαίωσαν τη διαπίστωση ότι η τριμερής συνεργασία δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι και για το Ισραήλ. Για μια χώρα που περιστοιχίζεται από εχθρούς και αντιπάλους, μακροπρόθεσμες στρατηγικές σχέσεις, που αποκτούν χαρακτηριστικά συμμαχίας, είναι εξαιρετικά χρήσιμες και σημαντικές, σχεδόν αναντικατάστατες, καθώς πέρα από την συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η Ελλάδα και η Κύπρος δρουν και ως πολιτική και οικονομική γέφυρα του Ισραήλ με την Ε.Ε.

Στις ΗΠΑ έχει εδώ και πέντε χρόνια δημιουργηθεί η ομάδα «ελληνοΐσραηλινής συμμαχίας», που περιλαμβάνει ήδη 40 βουλευτές, υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού Ελληνοαμερικανού Γκας Μπιλιράκη και του Δημοκρατικού εβραϊκής καταγωγής Τεντ Ντόιτς. Την περίοδο αυτή προωθούν, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο, όπως και το «πάγωμα» της προμήθειας μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Η επισήμανση του επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, δείχνει την πορεία στην οποία έχει εισέλθει αυτή η ιδιαίτερη σχέση, σε επίπεδο χωρών, αλλά και διασποράς, αλλά και τη σημασία που αποδίδεται σε αυτή. «Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας αποτελούν παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο ο οποίος απεγνωσμένα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα».

Οι δράσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στα κέντρα εξουσίας της υπερδύναμης λειτουργούν ως ένας εξαιρετικά χρήσιμος και υποβοηθητικός βραχίονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή