Monty Python’s Athens Live

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί αυτού πρόκειται! Με τη (βασική) διαφορά ότι το live είναι πριβέ, μόνον για δύο: τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης. Φυσικά, έρχονται προετοιμασμένοι, ξέρουν καλά τι τους περιμένει στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και, εφόσον ο ίδιος έχει την Ελλάδα στο αίμα του, πιστεύω ότι αυτός τουλάχιστον θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κωμική διάσταση που έχουν τα πάντα εδώ, και ιδίως όταν φορούν τον μανδύα της επισημότητας.

Ζηλεύω τον Κάρολο! Τον ζηλεύω για τα ανεπανάληπτα και τα τερατώδη που έχει να δει και να ακούσει – για όλα εκείνα που δεν θα τα μάθουμε ποτέ, αλίμονο. Φαντασθείτε, ας πούμε, να αποφασίσει ο Τσίπρας να εξηγήσει στη δούκισσα της Κορνουάλης τη συνήχηση, επί της οποίας βασίζονται τα λογοπαίγνια με το όνομά της, επειδή νομίζει ότι κάτι τέτοιο θα τον έκανε στα μάτια της χαριτωμένο και πνευματώδη. Τον έχω ικανό να το τολμήσει και το έχει αποδείξει ότι είναι. Πέραν της αγένειας –την οποία προσπερνώ ως φυσικότητα για τον περί ου ο λόγος–, το βέβαιο είναι ότι δεν θα τα κατάφερνε στον σκοπό του και, ενδεχομένως, στην προσπάθειά του αυτή να παρήγαγε σωρεία άλλων παρεξηγήσεων. Τι είναι όλο αυτό που περιγράφω, αν όχι πρώτης τάξεως υλικό για σκετς των Monty Python.

Με συγχωρείτε, άσχημα είναι ως υποκατάστατο; Ο Κάρολος είναι ανοικτός στον κόσμο· είναι ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου που πήγε στο πανεπιστήμιο. Δεν θα μπορούσα να πω ότι μεγάλωσε με τους Πύθονες, αλλά τους έζησε στην ακμή τους. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι θα του λείπουν όπως σε όλους μας και κάθε υποκατάστατο θα είναι ευπρόσδεκτο. Αξίζει να προσέξουμε σχετικώς και κάτι ακόμη: ενώ στην Αθήνα τονίστηκε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας –δηλαδή, εμείς τον καλούμε και αυτός ανταποκρίνεται–, στο Λονδίνο γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν βρετανικού αιτήματος. Μικρή διαφορά, αλλά με τεράστια σημασία, καθώς αποκλείει εξαρχής τις παρεξηγήσεις. Διότι είναι άλλο να πεις, π.χ., «ο πρίγκιπας της Ουαλλίας πηγαίνει στην Ντίσνεϊλαντ επειδή το θέλει» (άνθρωπος είναι, άλλοι ξεσκάνε με bird-watching, train-spotting κ.λπ.)· και είναι τελείως διαφορετικό να πεις «τον κάλεσαν στην Ντίσνεϊλαντ και πήγε». Η διαφορά είναι σαφής, νομίζω.

Και πήρε μια πρόγευση το ζεύγος των υψηλών επισκεπτών με το καλημέρα σας, αφού ο καταλληλότερος που διέθετε η κυβέρνηση για την υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν ο δικός μας Μπόρατ: «Με λένε Κουίκ και είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Ο Κουίκ όχι μόνο έκρινε ότι όφειλε να ενημερώσει τον διάδοχο, εν είδει χωρατού, για τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του, αλλά με το ελεύθερο χέρι του είχε βουτήξει τον βραχίονα του επισκέπτη και τον κρατούσε να μένει εκεί, για να προλάβει να πει ο φουκαράς το ηλίθιο «αστείο» του, το οποίο προφανώς είχε προβάρει άπειρες φορές.

Κατανοητό και ίσως εν μέρει συγγνωστό να συγχέεις τις έννοιες «σελέμπριτι» και «ρόγιαλτι». Το καραγκιοζιλίκι, όμως, είναι κάτι πολύ διαφορετικό και δεν πρέπει να έχει θέση. Νομίζω ότι η επόμενη διπλωματική αποστολή του Κουίκ θα πρέπει να είναι να ανακαλύψει τους Ελληνες που ζουν στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου, με την ελπίδα ότι θα του αρέσει εκεί και θα μείνει για πολύ…

Το σάλπισμα

Τόσα αστεία σε μια μέρα; Αδικία, πώς θα τα απορροφήσουμε, πάνε χαμένα! Χθες, ας πούμε, ο ΓΑΠ επισκέφθηκε το Μαξίμου και αργότερα τον Κοτζιά, για να ζητήσει ενημέρωση ενόψει ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία. Είναι και τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ να θυμίσω. Ορισμένοι ίσως υποψιαστούν ότι ο ΓΑΠ ανταποκρίνεται στο σάλπισμα του Γιάννη του Ραγκούση για συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω όμως. Οι δύο τους μπορεί να υπήρξαν στενοί συνεργάτες στο παρελθόν. Επίσης, σήμερα, απασχολεί τον καθένα τους το ίδιο πρόβλημα: επαγγελματική αποκατάσταση, κάποιο σταθερό εισόδημα. Ομως ο ΓΑΠ το έχει λύσει με τη Φώφη, ενώ ο Ραγκούσης το ψάχνει και ψάχνοντας γελοιοποιείται εντελώς…

Δεν θέλω θόρυβο

Τώρα είναι η στιγμή να το πω, γιατί δεν θέλω περιττό θόρυβο. Σας παρακαλώ πολύ, δεν χρειάζεται καθόλου θόρυβος. Πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα με το γεγονός, δηλαδή με τον τρόπο που αρμόζει σε κάτι τελείως φυσιολογικό. Γι’ αυτό, τώρα που όλοι είναι απορροφημένοι με την επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα, είναι η κατάλληλη στιγμή να γραφεί ότι, ενόψει θέρους, ο Νίκος Φίλης προσπαθεί να χάσει βάρος και επισκέπτεται συχνά γνωστό γυμναστήριο του κέντρου. Επαναλαμβάνω την παράκλησή μου, δεν χρειάζεται θόρυβος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή