Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα «παλιά» Φρανκφούρτη, το νέο αξιοθέατο της Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το παράδειγμα της Φρανκφούρτης δείχνει ένα δρόμο για την αναζωογόνηση παλαιών αστικών κέντρων της Ευρώπης που έχουν πληγεί από την τυποποίηση και την αποσύνδεση από την Ιστορία. Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάζεται επισήμως ένα έργο πνοής, που παραδίδει και πάλι στους κατοίκους και στους επισκέπτες την ανακατασκευασμένη παλιά Φρανκφούρτη, όχι ως μακέτα αλλά ως μια ζωντανή πόλη γεμάτη ομορφιά, καταστήματα, θέατρα, εστιατόρια και άφθονο δημόσιο χώρο, ούτως ώστε να αναζωγονηθεί η τουριστική κίνηση, να ανυψωθεί το ηθικό των κατοίκων, να τονωθούν οι επενδύσεις, να γεννηθεί και πάλι ένα νέο ενδιαφέρον για την πόλη.

Η Φρανκφούρτη είχε την τύχη των περισσότερων γερμανικών πόλεων καθώς μεγάλο τμήμα της καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη ανοικοδομήθηκε ως επί το πλείστον με κτίρια νέας αρχιτεκτονικής στο ύφος του ’60 και ’70, και όχι όλα επιτυχημένα. Οταν χρειάστηκε η αποκατάσταση ενός μεγάλου κτιρίου του 1970, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, οι ίδιοι οι πολίτες οργανώθηκαν και σταδιακά απαίτησαν την αλλαγή πορείας της παλιάς πόλης και την αντικατάσταση τής δίχως χαρακτήρα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής με κτίρια που θα αντιγράφουν πιστά ή θα θυμίζουν την παλιά νεογοτθική Φρανκφούρτη με τα εντυπωσιακά κτίρια ή και τα πιο παραδοσικά με τις ξυλοδεσιές στην πρόσοψη, κληρονομιά του Μεσαίωνα. Η ιδέα ήταν να ξαναχτιστεί ο πυρήνας της παλιάς πόλης, το DomRömer-Quartier, όπου ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή 15 κτιρίων που είναι πιστά αντίγραφα, βάσει σχεδίων, κτιρίων που καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς. Επιπλέον, χτίστηκαν 20 ακόμη καινούργια κτίρια στον ρυθμό της παλιάς Φρανκφούρτης, που ανακαλούν την πόλη από τον 16ο ώς τον 19ο αιώνα. Ολα τα νέα κτίρια που άλλαξαν άρδην το ιστορικό κέντρο και την ατμόσφαιρά του, περιλαμβάνουν πλήθος λειτουργίες που θα κρατούν την πόλη ζωντανή όλη μέρα.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο· το καλοκαίρι, οι τουρίστες και οι κάτοικοι θα χαρούν τη νέα «παλιά» Φρανκφούρτη και τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εντυπωσιακά εγκαίνια. Φαντάζεστε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα ή στην Πάτρα; Στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Ομονοίας, κάτι θα έπρεπε να γίνει πάντως…

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο φωτογράφος Μάριο Καρμπόνε

Φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο δημιουργό της μεταπολεμικής Ιταλίας, τον 94χρονο φωτογράφο Μάριο Καρμπόνε, οργανώνει η αίθουσα τέχνης The Office του Τάσου Α. Γκέκα στη Λευκωσία. Η έκθεση έχει τίτλο «Isolato-Splendido-Marginale» (από 16 Μαΐου έως 27 Ιουλίου). Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως εισαγωγή στο έργο του Καρμπόνε. Εργα του φωτογράφου που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν πρόσφατα συμπεριληφθεί στο βιβλίο του Giovanni Fanelli «Rome. Portrait of a city» των εκδόσεων Taschen.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Δωρεά στο Πράδο

Κάθε νέα προσθήκη στις συλλογές των μουσείων είναι είδηση και ευκαιρία για τους επιμελητές να μελετήσουν νέα έργα. Η νέα δωρεά στο Πράδο προέρχεται από την επιχειρηματία Αλίθια Κόπλοβιτς και αφορά έργο του Ισπανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Federico de Madrazo (1815-1894), γνωστού για το νεοκλασικό ύφος του. Το έργο προέρχεται από τη συλλογή Alicia Koplowitz, που έχει επιμελήτρια την Αλμουδένα Ρος, αριστερά στη φωτογραφία. Δεξιά, ο επιμελητής του Πράδο, Φρανθίσκο Χαβιέρ Μπαρόν.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Υπαίθρια τέχνη

Αυτό είναι ένα από τα έργα τέχνης που συγκροτούν την έκθεση «Bad RagArtz», στην Ελβετία, στο θέρετρο Bad Ragaz κοντά στο Σεντ Γκάλεν. Είναι το γλυπτό «Globo uovo» του Μαρκ Ράιστ, που συμμετέχει σε αυτό το υπαίθριο γεγονός μαζί με 76 ακόμη καλλιτέχνες από 17 χώρες. Η έκθεση, με διάσπαρτα έργα τέχνης σε φυσικό περιβάλλον, δίνει ένα καλλιτεχνικό χρώμα σε αυτό το διεθνές κέντρο ευζωίας, ανοίγοντας τη δυνατότητα προσέλκυσης ενός διευρυμένου κοινού με πολλαπλά ενδιαφέροντα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Trinity Church, νέα λάμψη

Φημισμένη για τον περίτεχνο διάκοσμο, κυρίως πάνω στις γλυπτικές διαμορφώσεις της πέτρας, η Trinity

Church, o ναός της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη (75 Broadway) ήταν κλειστή για δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Το άνοιγμα του ναού προκάλεσε την κυκλοφορία των νέων φωτογραφιών, που αποκαλύπτουν την εντυπωσιακή λάμψη του ναού που ανεγέρθηκε το 1846 σε ρυθμό νεογοτθικό. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Robert Upjohn (1802-1878).

ΛΟΤΖ

Η αναπαράσταση ενός γκέτο

Στη μεγάλη πόλη του Λοτζ (ή Ουτζ πιο σωστά), στην κεντρική Πολωνία, ένα νέο απόκτημα του Μουσείου για την Ανεξαρτησία προκαλεί την προσοχή. Είναι η πιστή αναπαράσταση του διαβόητου γκέτο της πόλης, γνωστού με το όνομα Litzmannstadt, όπως ακριβώς ήταν το 1942. Το γκέτο αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη και ανακατασκευάστηκε βάσει φωτογραφιών που φυλάσσονται σε αρχεία ιδιωτικά και δημόσια στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική και στην Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή