Ο ενεργειακός κλάδος ώθησε υψηλότερα την Ευρώπη

Ο ενεργειακός κλάδος ώθησε υψηλότερα την Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη άνοδο των αγορών προκάλεσαν χθες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, δίνοντας ώθηση στις ενεργειακές εταιρείες και ακυρώνοντας το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε χθες την έκτη συναπτή ημέρα ανόδου, σημειώνοντας κέρδη 0,96% το βράδυ, ενώ ο S&P 500 υπερέβη τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών δεύτερη συναπτή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη 0,97%. Η αμερικανική αγορά πήρε ώθηση όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που φέρουν τις τιμές να αυξάνονται τον Απρίλιο μόλις κατά 0,2%, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 0,3%. Περιορίζονται, έτσι, οι προσδοκίες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου και το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε χθες κατά 0,3% έναντι του γιεν, ενώ το ευρώ ενισχυόταν το βράδυ κατά 0,55% έναντι του δολαρίου. Η άνοδος των ενεργειακών εταιρειών εξώθησε ανοδικά τις αγορές της Ασίας, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έχοντας συγκεντρώσει κέρδη 0,3% από τις αρχές του έτους.

Στην Ευρώπη οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά, ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές και την Wall Street, με εξαίρεση την Ιταλία. Στην αγορά του Μιλάνου όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων προκάλεσε νευρικότητα η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα των 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα. Ετσι ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,96%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,62%, τον CAC 40 της Γαλλίας με κέρδη 0,21% και τον ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,25%. Σε ό,τι αφορά τον FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,5%, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας. Ο δείκτης πήρε ώθηση και από την άνοδο που σημείωσε η μετοχή της RBS μετά τη συνεννόηση που επέτυχε με τις αμερικανικές αρχές. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει, άλλωστε, ενισχυθεί από την υποχώρηση της στερλίνας, με αποτέλεσμα να έχει καλύψει τις απώλειες που κατέγραψε στην αρχή του έτους. Η στερλίνα χθες το βράδυ κυμαινόταν στο 1,3520 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή