ΕΛΛΑΔΑ

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ανοιξαν αιφνιδίως οι ουρανοί χθες το μεσημέρι και «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη από την έντονη νεροποντή. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ρέματα, ενώ πλατείες και πλατώματα έγιναν λίμνες. Γυναίκα παρασύρθηκε από τα νερά στις Συκιές, αλλά τελικώς διασώθηκε. Μέσα σε μία μόλις ώρα καταγράφηκαν 72,4 χιλιοστά βροχής, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε θεαματική πτώση από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα, προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν σε γέφυρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοιξαν οι ουρανοί για μία ώρα και «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη από την πολύ έντονη νεροποντή χθες το μεσημέρι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετρήθηκαν 63 χιλιοστά βροχής χθες, εκ των οποίων υπολογίζεται πως τα 50 έπεσαν μέσα σε μία ώρα, ενώ ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε 72,4 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ώρα χθες. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία σημείωσε θεαματική πτώση από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Η ξαφνική και δυνατή νεροποντή μετέτρεψε τους δρόμους σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης σε ορμητικά ρέματα, ενώ πλατείες και πλατώματα έγιναν λίμνες. Στους δρόμους προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Η πυροσβεστική μέχρι τις 3 μ.μ. είχε δεχθεί περίπου 350 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του φαινομένου είναι πως μια γυναίκα παρασύρθηκε από τα νερά στην οδό Μεσολογγίου στις Συκιές, αλλά ευτυχώς διασώθηκε. Επίσης, αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού. Χρειάστηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων, που είχαν μείνει πάνω στη γέφυρα.

Εντός του Λευκού Πύργου εγκλωβίστηκαν από συσσώρευση υδάτων στην κεντρική είσοδο επισκέπτες (μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και τουρίστες) και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελα παραθύρου στο ισόγειο για να πραγματοποιηθεί η έξοδος των επισκεπτών. Πλημμύρισε επίσης και η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, καθώς και τα δύο υπόγεια του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί μετά την άντληση των υδάτων. Στο κέντρο της πόλης επιπλέον σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα, με συνέπεια μικρές καθυστερήσεις.

Ως αποτέλεσμα της νεροποντής κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή ορισμένα σχολεία και νηπιαγωγεία στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού - Ευόσμου.Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα ΚΕΠ Αγγελάκη και Σιδηροδρομικού Σταθμού αντιμετώπισαν προβλήματα και έκλεισαν χθες το απόγευμα.

Για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Στις Σέρρες

Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν και στην πόλη των Σερρών. Μέχρι τις 5.30 μ.μ., η πυροσβεστική δέχθηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Εντυπωσιακό στοιχείο του χθεσινού καιρού ήταν ο πολύ μεγάλος αριθμός κεραυνών που έπεσαν στη χώρα μας με σχεδόν 12.000 κεραυνικά πλήγματα έως τις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος Ζευς του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ