Εθνικιστικό μανιφέστο από τον Βίκτορ Ορμπαν

Εθνικιστικό μανιφέστο από τον Βίκτορ Ορμπαν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εποχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας βαίνει προς το τέλος της, υποστήριξε ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία για την τρίτη κατά σειρά θητεία του.

«Αντικαταστήσαμε το ναυάγιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας με μια χριστιανική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με εγγυήσεις για την ελευθερία και ασφάλεια του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Fidesz από το βήμα του Κοινοβουλίου, το οποίο προηγουμένως του είχε αναθέσει εκ νέου το πρωθυπουργικό αξίωμα. Η διαδικασία ήταν τυπική, καθώς το Fidesz και το μικρότερο, συμμαχικό του Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισαν 133 έδρες σε σύνολο 199 στις εκλογές της 8ης Απριλίου, με μια έντονα εθνικιστική, συντηρητική και αντιμεταναστευτική πλατφόρμα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ορμπαν κάλεσε την Ε.Ε. «να εγκαταλείψει την εφιαλτική ουτοπία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» και να αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει «το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας, με έναν άνδρα και μία γυναίκα, θα συνεχίσει να περιθωριοποιεί τον αντισημιτισμό και να προσφέρει αναπτυξιακά κίνητρα».

Η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτρέπει στον Ορμπαν και τους συμμάχους του να δρομολογήσουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προκρίνουν, χωρίς να χρειάζονται συναίνεση της αντιπολίτευσης. Αμεσες προτεραιότητες θα είναι η «εθνικοποίηση» της μεταναστευτικής νομοθεσίας, ώστε να μην υποχρεούται η Ουγγαρία να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων, όπως και η ψήφιση του «αντι-Σόρος» νόμου. Με αυτόν, περιορίζονται οι χρηματοδοτήσεις του ουγγρικής καταγωγής, Αμερικανού χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και άλλων μεγιστάνων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζουν τους μετανάστες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή