Κατάχρηση εξουσίας από αστυνομία και δικαιοσύνη καταγγέλλει ο «χοντρός»

Κατάχρηση εξουσίας από αστυνομία και δικαιοσύνη καταγγέλλει ο «χοντρός»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του προέδρου του Αρείου Πάγου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζητεί με έγγραφη αναφορά του ο Λάσα Σουσανασβίλι, που συνελήφθη τον Απρίλιο στην Πυλαία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Οσο κι αν προκαλεί εντύπωση, ο 57χρονος εγκαλεί τις δικαστικές και διωκτικές αρχές της χώρας για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του και κατηγορεί τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για κατάχρηση εξουσίας. Στην έγγραφη επιστολή του, μάλιστα, καλεί τους κ. Νίκο Τόσκα και Βασ. Πέππα να παρέμβουν προκειμένου, όπως λέει, να αποκατασταθεί η νομιμότητα. «Η μη άσκηση της προβλεπόμενης ποινικής δίωξης μέσω της απόκρυψης στοιχείων και αποδείξεων, είναι σαφές ότι δεν συνάδει προς τους θεσμούς και τους κανόνες του κράτους δικαίου και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά μου», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Ο 57χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «χοντρός», συνελήφθη στις 18 Απριλίου στο σπίτι του στην Πυλαία, κατόπιν πολύμηνης μυστικής έρευνας των διωκτικών αρχών Ελλάδας και Γαλλίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε πολλές δεκάδες διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βρετάνη. Οι συλληφθέντες, 15 στην Ελλάδα και πάνω από 30 στη Γαλλία, έχουν γεωργιανή υπηκοότητα και φέρονται να μετέχουν στη ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση με επωνυμία «Κλέφτες εντός Νόμου» ή «Vor V Zakone».

Παρότι ο Σουσανασβίλι περιγράφεται ως αρχηγός της οργάνωσης που δρούσε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βρετάνη, εις βάρος του δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, συνελήφθη δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της Γαλλίας για τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε στη Βρετάνη.

Τι σημαίνουν στην πράξη τα παραπάνω; Κατόπιν συνεννόησης διωκτικών και δικαστικών αρχών Ελλάδας και Γαλλίας επελέγη ο Σουσανασβίλι να μην κατηγορηθεί και δικαστεί στην Ελλάδα αλλά να εκδοθεί στη Γαλλία προκειμένου, σε περίπτωση καταδίκης του, να εκτίσει εκεί την ποινή του. Σημειώνεται ότι το 2012 ο «χοντρός» είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη δυνάμει εντάλματος των ισπανικών αρχών για τα ίδια αδικήματα. Το αίτημα έκδοσής του ωστόσο είχε απορριφθεί και ο 57χρονος δικάστηκε στην Ελλάδα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών. Φυλακίστηκε στα Διαβατά και δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Τι καταγγέλλει

Στην καταγγελία του (κατετέθη από τους συνηγόρους Εμμανουήλ Παπαδάκη και Γιάννη Λαυρεντιάδη) ο Σουσανασβίλι κατηγορεί τους Ελληνες αστυνομικούς ότι απέκρυψαν σκόπιμα στοιχεία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς και ότι του υπέδειξαν να μην ασκήσει δίωξη με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί εις βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα. «Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας», δήλωσαν στην «Κ» οι συνήγοροί του, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την κατάθεση Ελληνα αστυνομικού και έγγραφο των γαλλικών αρχών που συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία.

Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος αναφέρει σε κατάθεσή του ότι ο Σουσανασβίλι ηγείτο εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη. Επαναλαμβάνοντας το αίτημα ο 57χρονος να δικαστεί στην Ελλάδα, η υπεράσπισή του επικαλείται και επίσημο έγγραφο, στο οποίο οι Αρχές της Γαλλίας αναφέρουν με σαφήνεια ότι «ορισμένα από τα αδικήματα, όπως η νομιμοποίηση κεφαλαίων από παράνομη δραστηριότητα και η σύσταση συμμορίας, έχουν σαφώς διαπραχθεί στην ελληνική επικράτεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή