Επτά στους δέκα Ελληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D

Επτά στους δέκα Ελληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηρίζεται «μεσογειακό παράδοξο». Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε χώρα με πολύ ηλιοφάνεια, η πλειονότητα των Ελλήνων παρουσιάζει ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία παράγεται με την έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, το 73% των Ελλήνων και το 69% των Κυπρίων έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, δηλαδή οι τιμές ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 30ng/ml.

H μέση τιμή για τους Ελληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D καταγράφηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ενωσης Ενδοκρινολόγων, Ζαδάλλα Μούσλεχ, «είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή