Ασθενής 18 χρόνων, εμβολιασμένος, το τέταρτο θύμα ιλαράς

Ασθενής 18 χρόνων, εμβολιασμένος, το τέταρτο θύμα ιλαράς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα «θύματα» της επιδημίας ιλαράς, η οποία είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο, μετρά πλέον η χώρα μας. Οπως έγινε χθες γνωστό, ένας 18χρονος Ελληνας κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από επιπλοκές της ιλαράς και συγκεκριμένα λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ο άτυχος νέος ήταν πλήρως εμβολιασμένος –είχε υποβληθεί και στις δύο δόσεις του εμβολίου– ωστόσο είχε ανοσολογική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να είναι ευάλωτος στη νόσο.

Οπως εξήγησε στην «Κ» η παιδίατρος και υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Θεανώ Γεωργακοπούλου, «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (και οι δύο δόσεις) έναντι της ιλαράς ανέρχεται στο 98%, ωστόσο στην περίπτωση του 18χρονου, λόγω του υποκείμενου νοσήματος, η ανοσία ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα».

Συνολικά στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι λόγω ιλαράς. Εκτός από τον 18χρονο, έχουν καταλήξει από επιπλοκές της νόσου ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών και ένας 17χρονος Ρομά που δεν είχαν εμβολιαστεί, καθώς και μία 35χρονη γυναίκα από τον γενικό πληθυσμό που ήταν ατελώς εμβολιασμένη (είχε κάνει τη μία δόση εμβολίου).

Εν τω μεταξύ, από την 1η Μαΐου 2017 έως και χθες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2.819 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 72 την τελευταία εβδομάδα. Αν και οι ειδικοί δεν κάνουν επισήμως αναφορά για ύφεση, είναι σαφές ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου έχει μειωθεί. «Σε εβδομαδιαία βάση, τα κρούσματα που καταγράφονται έχουν ελαττωθεί, από 100 και πλέον που ήταν τους πρώτους μήνες του 2018, σε 70», σημειώνει η κ. Γεωργακοπούλου. H επιδημία συνεχίζει να πλήττει κυρίως Αττική και Πελοπόννησο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 60% των κρουσμάτων είναι άτομα από κοινότητες Ρομά, κυρίως παιδιά έως 14 ετών, στις οποίες το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου είναι διαχρονικά χαμηλό. Ελληνες από τον γενικό πληθυσμό –που δεν ανήκουν δηλαδή σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες– είναι το 29% των ασθενών που νόσησαν από την ιλαρά.

Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με την αρχή της επιδημίας, οπότε ήταν περίπου στο 20%-25%, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς αναμενόμενη, με δεδομένη την εξάπλωση της νόσου. Στον γενικό πληθυσμό οι πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 25 έως 44 ετών, αν και κρούσματα καταγράφονται και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητεί εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και των αρμοδίων αρχών, καθώς και εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή