Η ZTE οδηγείται σε κατάρρευση λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Η ZTE οδηγείται σε κατάρρευση λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ. Ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της στην κατασκευή εξοπλισμού δικτύων, συσκευών και στην παροχή εταιρικών λύσεων, εξαιτίας της διακοπής των προμηθειών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς τα απαραίτητα εξαρτήματα και την αναγκαία τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ ορισμένοι εκφράζουν φόβους και για την επιβίωσή της.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η ZTE παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ που απαγόρευε τις εξαγωγές στο Ιράν. Εν συνεχεία, η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι ένοχη. Η ΖΤΕ παραδέχθηκε ότι έκανε παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιούσε αμερικανική τεχνολογία, στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Της επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων και δόθηκε εντολή να μη δίνει μπόνους σε όσους υπαλλήλους συμμετείχαν στη διαδικασία των εξαγωγών και να απολύσει τους άμεσα εμπλεκομένους, οι οποίοι βρίσκονταν στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας της.

Η ΖΤΕ, παρ’ όλα αυτά, εξακολούθησε να εξαπατά τις Αρχές, διότι συνέχιζε να δίνει μπόνους στα στελέχη και απέλυσε μόνον τέσσερα άτομα από τα δεκάδες που εμπλέκονταν στις παράνομες εξαγωγές. Η Ουάσιγκτον εκνευρίστηκε και αντέδρασε. Στα μέσα Απριλίου απαγόρευσε επί επτά χρόνια στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν τη ZTE με τoν αναγκαίο εξοπλισμό. Χθες, πάντως, η ΖΤΕ καθησύχασε τους εργαζομένους της, επισημαίνοντας ότι «ακόμα υπάρχει επαρκές ρευστό, ενώ θα τηρήσει απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και τις υποχρεώσεις της».

Η ΖΤΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως όσον αφορά την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων, μαζί με τις Huawei, Ericsson και Νokia, εξαρτάται απολύτως από τα εξαρτήματα αμερικανικών εταιρειών, όπως οι Qualcomm, Ιntel και Dolby κ.ά. Προς το παρόν, έχει αναζητήσει εναλλακτικές πηγές προμηθειών εκτός ΗΠΑ, παρότι πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον αυτές θα μπορέσουν να την καλύψουν. Για παράδειγμα, η ZTE θα μπορούσε να απευθυνθεί στην ταϊβανέζικη Μediatek, με την οποία ήδη συνεργάζεται. Την περασμένη εβδομάδα πήρε και τη σχετική άδεια να εξακολουθήσει να προμηθεύει με ημιαγωγούς τη ΖΤΕ.

Η τελευταία, επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε πυρετώδεις συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, ευελπιστώντας είτε να υπάρξει τροποποίηση της επταετούς απαγόρευσης είτε να αρθεί πλήρως.

Η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Consumer Cellular δήλωσε ότι μετά τις εξελίξεις δεν μπορεί η ΖΤΕ να προμηθεύει την αγορά με κινητά τηλέφωνα και της ζήτησε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαθέτει συσκευές από τα αποθέματά της έως ότου λυθεί το πρόβλημα. Η ΖΤΕ ανέστειλε και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων της τόσο των δικών της όσο και εκείνων στην πλατφόρμα Taobao της Alibaba.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως παρέμβει η κινεζική κυβέρνηση για να βοηθήσει τη ΖΤΕ, αλλά δεν είναι εύκολο, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στο διεθνές εμπόριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει στην Κίνα δασμούς 150 δισ. δολαρίων, επειδή θεωρεί ότι οι εταιρείες της υποκλέπτουν τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ η Κίνα δεσμεύεται να αντεπιτεθεί επιβάλλοντας δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή