Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, λέει η Αγκυρα

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, λέει η Αγκυρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο αρχηγός τους Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρέθηκε στη Σμύρνη με αφορμή την ημέρα επισήμων της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «Efes ’18». Oπως είπε, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ.: έτσι ονομάζουν οι Τούρκοι τα Κατεχόμενα) στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες και η Τουρκία θα είναι η εγγύηση γι’ αυτό». Ο κ. Ακάρ περιέγραψε την Τουρκία ως «διεθνή εγγυήτρια» της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι η χώρα του κάνει «κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας». Η άσκηση «Efes ’18» αποτελεί μια επιχειρησιακή δραστηριότητα την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή και ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων. Φέτος στην άσκηση αυτή συμμετείχαν δυνάμεις από 18 χώρες. Σε αυτήν την άσκηση αποδίδονται και οι παραβιάσεις, αλλά και οι εικονικές αερομαχίες που καταγράφηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει σήμερα.

Παράλληλα, μέσω διπλωματικού διαύλου στην Αθήνα έγινε γνωστό από την Αγκυρα ότι απομακρύνθηκε ο πλοίαρχος του εμπορικού πλοίου «Karmate» το οποίο επακούμβησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» την προηγούμενη εβδομάδα στα νότια της Λέσβου. Πρακτικά η Αγκυρα ουσιαστικά υπέδειξε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στη θέση του κάποιος που ενεπλάκη με δική του υπαιτιότητα σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδιο. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) μετέθεσε, επίσης, τον κυβερνήτη της κανονιοφόρου, για λόγους, βέβαια, που αφορούν την εσωτερική δομή ενός στρατιωτικού κλάδου για πειθαρχία και απόδοση ευθυνών. Πρόκειται, εν ολίγοις, για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις. Στην Αθήνα, πάντως, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών εκλαμβάνεται ως μια χειρονομία καλής θέλησης και ανάλογου συμβολισμού. Η ουσιαστική αποκλιμάκωση περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις, ωστόσο στην παρούσα φάση οι ανησυχίες της Αθήνας, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της, επικεντρώνονται, κυρίως, στην αύξηση των προσφυγικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή