Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια μέρα γεμάτη Αθήνα, θάλασσα και μνήμη. Από πολύ νωρίς το πρωί, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα περιδιάβηκαν σε πολλά, ιδιαίτερης σημασίας για εκείνους, σημεία της πρωτεύουσας. Εξάλλου, η επίσκεψή τους είχε εξαρχής χαρακτήρα πρεσβευτικό: το πριγκιπικό ζεύγος θέλησε να τονίσει το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας, έπειτα από αρκετά χρόνια αμήχανων επίσημων σχέσεων μεταξύ βρετανικού θρόνου και Ελλάδας.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-1

Ιδιαίτερη προτίμηση στο κουλούρι Θεσσαλονίκης και στους λουκουμάδες έδειξε χθες το πριγκιπικό ζεύγος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε το πρωί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, της οδού Φιλοθέης, τον πρίγκιπα Κάρολο, σε μία συνάντηση από την οποία δεν έλειψαν ούτε ο θαυμασμός του πρίγκιπα για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και ούτε και τα μηνύματα του κ. Ιερωνύμου προς πάσα κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά, ο Αρχιεπίσκοπος βρήκε μια καλή ευκαιρία να ενημερώσει τον πρίγκιπα για την εκπαίδευση των Ελλήνων ιερωμένων, για την οποία την κύρια ευθύνη έχει η πολιτεία. Ο κ. Ιερώνυμος πληροφόρησε τον Κάρολο ότι διεξάγεται συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας για αλλαγή του συστήματος. Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει, ύστερα από σχετική ερώτηση του Καρόλου για την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα το 2016, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για λόγους ασφαλείας. Στον Βρετανό γαλαζοαίματο προσφέρθηκαν τσάι του βουνού και κουλουράκια.

Μετά το πέρας της συνάντησης, Κάρολος και Καμίλα έκαναν βόλτα στους δρόμους πέριξ του Μοναστηρακίου και της Πλάκας, τραβώντας τα βλέμματα και τα «κλικ» των περαστικών. Επισκέφθηκαν την Καπνικαρέα, δοκίμασαν κουλούρι Θεσσαλονίκης, λουκουμάδες, αλλά και σειρά καφέδων στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Κάρολος, όταν του προσέφεραν καφέ με καλαμάκι, αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει λόγω της δεδηλωμένης οικολογικής ευαισθησίας του.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-2

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στο Συμμαχικό Κοιμητήριο Φαλήρου. Λίγο μετά, ακτιβιστές τού ζήτησαν να γίνει… vegan.

Σειρά, όμως, είχε η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Φαλήρου. Το πριγκιπικό ζεύγος κατέφθασε εκεί λίγο μετά τις 11.30, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από την ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου Κριστίν Σάκαλι. Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι, ενώ σαλπιγκτής του Π.Ν. σάλπισε το «Last Post». Στη συνέχεια, το ζεύγος συνομίλησε με τους πρέσβεις της Κοινοπολιτείας (Αυστραλία, Καναδάς, Κύπρος, Ν. Ζηλανδία, Ινδία, Πακιστάν, Ν. Αφρική), με ανώτατους αξιωματικούς των τριών σωμάτων, αλλά και με βετεράνους του πολέμου, μεταξύ των οποίων και ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο οποίος είχε εκτενή συνομιλία με το ζεύγος. Στη συνέχεια, Κάρολος και Καμίλα ξεναγήθηκαν στο κοιμητήριο. Ο πρίγκιπας, μάλιστα, στάθηκε, με απορία, σε έναν τάφο στρατιώτη της Κύπρου, όπου ήταν σκαλισμένος στα αραβικά – ήταν, ασφαλώς, Τουρκοκύπριος και η αναγραφή ήταν από το Κοράνι. Λίγο προτού αποχωρήσουν, vegan ακτιβιστές κρέμασαν πανό σε μπαλκόνι παρακείμενης πολυκατοικίας φωνάζοντας στον πρίγκιπα να γίνει… vegan.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-3

Η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, κατά την επίσκεψή της στη Μονή Καισαριανής. Αργότερα, διάβασε σε μαθητές απόσπασμα από τον Χάρι Πότερ.

Διαφορετικές κατευθύνσεις

Εκεί, οι δρόμοι του ζεύγους χωρίστηκαν. Ο πρίγκιπας κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του Πειραιά, ενώ η σύζυγός του επισκέφθηκε τη Μονή Καισαριανής, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη, αφού κελί της μονής χρησιμοποιείτο από την πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και θεία του Καρόλου, ως ησυχαστήριο. Αργότερα, στον ίδιο χώρο, η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε σε αδημονούντες μαθητές απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Κατόπιν, οι μαθητές παρουσίασαν χαριποτερικό θεατρικό δρώμενο, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα της Καμίλα. Αργότερα, η δούκισσα επισκέφθηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Η δούκισσα έχει δεδηλωμένες ευαισθησίες σε σχετικά ζητήματα.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-4

Επίσκεψη στο θωρηκτό «Αβέρωφ».

Η αγάπη για τη θάλασσα και η γνώση για την ελληνική ναυτιλία

Ο Κάρολος επιβεβαίωσε την αγάπη του για τη θάλασσα και τη ναυτιλία, και ειδικά για εκείνες της χώρας μας. Μετέβη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παρέμεινε επί περίπου μία ώρα στο «HMS Echo», το βρετανικό ερευνητικό πλοίο, και ενημερώθηκε για τις αποστολές του. Ο πρίγκιπας, αμέσως μετά, μετέβη πεζή ώς την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valiant», που συνεργάζεται με το Λιμενικό σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, με την οποία απέπλευσε αμέσως για τον Φλοίσβο. Εκεί, τον περίμενε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο δήμαρχος Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Ξεναγήθηκε στην εντυπωσιακή τριήρη «Ολυμπιάς» (η οποία επέστρεψε από τη Σαλαμίνα μετά την τρίμηνη, προγραμματισμένη συντήρησή της), για την οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και στο εθνικό ναυτικό κόσμημα, το θωρηκτό «Αβέρωφ». Καθόλου, ασφαλώς, τυχαία η επίσκεψή του εκεί, καθώς το θωρηκτό είχε ναυπηγηθεί στη Βρετανία, ενώ είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στο πλευρό της Αντάντ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που έκλεψε, όμως, τα βλέμματα ήταν η επίδειξη του ελληνικού Mirage 2000 –προς τιμήν του αδικοχαμένου Γιώργου Μπαλταδώρου– και των Red Arrows, του κορυφαίου ακροβατικού σμήνους της βρετανικής RAF.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-5

Συνομιλίες με Ελληνες εφοπλιστές και Βρετανούς brokers στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, στο Μικρολίμανο. Ο Κάρολος φάνηκε να γνωρίζει πολλά.

Η συνάντηση στον Ομιλο

Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας μετέβη στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού, αλλά και βρετανικών γραφείων νομικών συμβούλων και ναυτιλιακών ασφαλειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η «Κ» βρέθηκε στη συνάντηση αυτή, όπου τον συνόδευε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ενώ τον υποδέχθηκε ο νυν υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ενδιαφέρον παρουσίασε η συνάντηση του πρίγκιπα με παλαιό του γνώριμο, τον οποίον είχε δει, τελευταία φορά, πριν από περίπου 50 χρόνια, σε ένα ταξίδι του στην Αυστραλία. Ούτε, βέβαια, η συνάντηση στον ΝΟΕ ήταν τυχαία, αφού υπήρξε, έως το 1974, Βασιλικός Ναυτικός Ομιλος, με την ιδιαίτερη φροντίδα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η ατάκα του πρίγκιπα που εξέπληξε θετικά την ομήγυρη ήταν ότι «ξεχωρίζουν ανέκαθεν οι Ελληνες εφοπλιστές στην αγορά του Λονδίνου». Οσο ο Κάρολος παρέμεινε στον Ομιλο, σκάφη του Π.Ν. και της Ακτοφυλακής περιπολούσαν πέριξ του Μικρολίμανου.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Το καλαμάκι, οι vegan και το κελί-6

Επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ.

Στο Πάρκο Νιάρχου

Κατόπιν, ο πρίγκιπας μετέβη στο ΚΠΙΣΝ, όπου τον υποδέχθηκε η Αναστασία Ανδριτσάνου, διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα, η οποία τον σύστησε στην Αννα Διαμαντοπούλου και στη Νίκη Κεραμέως, σε Ελληνες και Βρετανούς ακαδημαϊκούς, σε εκπροσώπους βρετανικών κολεγίων και σε συλλόγους αποφοίτων βρετανικών ιδρυμάτων. Αφορμή υπήρξε το φόρουμ του Βρετανικού Συμβουλίου για τη βρετανική διεθνή εκπαίδευση μετά το Brexit.

Ακολούθως, στις 20.00, στη βρετανική πρεσβεία, έλαβε χώρα δεξίωση με προσκεκλημένους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, Ελληνες παρασημοφορημένους από τον βρετανικό θρόνο (όπως η Ντόρη Σκούρα, επί χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας στην Αθήνα), μέλη της Αγγλικανικής Εκκλησίας και της βρετανικής κοινότητας, αλλά και επιχειρηματίες. Πάντως, πηγή κοντά στον πρίγκιπα περιέγραψε με λίγες λέξεις αυτό που είδαμε στο πρόσωπο του Καρόλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα: «Είναι ένας… επαγγελματίας που δεν λέει ποτέ κάτι δίχως να το εννοεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή