Εμφύλιος στο ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση της Φ. Γεννηματά

Εμφύλιος στο ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση της Φ. Γεννηματά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά προέκυψε αντιπαράθεση κορυφής εντός του ΚΙΝΑΛ μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη. Αιτία αποτέλεσε το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του κινήματος «προς πάσα κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, με αφορμή τις τελευταίες –εντεινόμενες– αρρυθμίες στο εσωτερικό του κόμματος, που έτειναν να προσδώσουν μια εικόνα Βαβέλ.

Η παρέμβαση της κ. Γεννηματά (Πρώτο Θέμα) είχε σαφές χαρακτήρα τελεσιγράφου, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν θα δοθεί «καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας», καταλήγοντας με τη χαρακτηριστική φράση «ώς εδώ». Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνιζε πως «θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα», προσθέτοντας σε υψηλούς τόνους «πολύ περισσότερο όσους αναζητούν την επόμενη εκλογική στέγη». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που προϊδεάζει ακόμα και για μελλοντικές διαγραφές στην περίπτωση που εξακολουθήσουν στελέχη του κόμματος να διαφοροποιούνται και να θολώνουν το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η ίδια.

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε αυστηρό ύφος στα όσα δήλωσε η πρόεδρος του κινήματος. «Το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν», ήταν η πρώτη φράση της Σεβαστουπόλεως η οποία συνέχιζε στο ίδιο μήκος κύματος: «Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε», κατέληγε χαρακτηριστικά.

Πηγές του κόμματος σχολίαζαν στην «Κ» πως όποιος επιχειρήσει να ερμηνεύσει την απάντηση αυτή ως ρήξη με το ΚΙΝΑΛ σφάλλει. Προσέθεταν, ωστόσο, πως υποχωρήσεις σε θέματα «πολιτικής και αξιών» δεν πρόκειται να γίνουν. Αντίδραση για τη δήλωση της κ. Γεννηματά υπήρξε και από τη ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα, από την Αγίου Κωνσταντίνου σε «άτυπη ενημέρωση» ανέφεραν, λαμβάνοντας αποστάσεις από όλες τις πλευρές, πως «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες» και «όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις».

Η δήλωση πάντως της κ. Γεννηματά ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου εντός του κινήματος είχε αρχίσει όντως να διαμορφώνεται ένα κλίμα εσωστρέφειας. Αφορμή, αρχικά η εκδήλωση του κ. Ραγκούση της περασμένης Κυριακής που ζήτησε ανοικτά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε το τετ α τετ της Τετάρτης μεταξύ των κ. Παπανδρέου – Τσίπρα, την ώρα που οι αντιπολιτευτικοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση είχαν ανεβεί με αιχμή του δόρατος το αίτημα για εκλογές.

Από τη Χαρ. Τρικούπη ωστόσο, όσον αφορά την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν πως δεν υπάρχει «κανένα ζήτημα». Προς επίρρωση τούτου σημείωναν πως ο πρώην πρωθυπουργός «ως πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή