Το προγραμματισμένο τέλος του επιστήμονα Ντέιβιντ Γκούντολ

Το προγραμματισμένο τέλος του επιστήμονα Ντέιβιντ Γκούντολ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ντέιβιντ Γκούντολ, ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, ο οποίος ήταν 104 ετών και ταξίδεψε στην Ελβετία προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή του, πέθανε σήμερα», ανακοίνωσε χθες η οργάνωση υποστήριξης της ευθανασίας Exit International.

«Στις 12.30 σήμερα (10 Μαΐου) ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούντολ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στη Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal», ανήρτησε σχόλιο στο Twitter ο δρ Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International, η οποία βοήθησε στην οργάνωση του τελευταίου ταξιδιού του Αυστραλού επιστήμονα.

Ο επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα Οικολογίας και καθηγητής πανεπιστημίου, δεν έπασχε από κάποια ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, κάτι που, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιο στην ευθανασία, αλλά η ποιότητα της ζωής του είχε επιδεινωθεί τελευταία. Ζήτησε και έκλεισε ραντεβού με οργάνωση υποβοήθησης της αυτοκτονίας στη Βασιλεία, σύμφωνα με την Exit International.

«Λυπάμαι πολύ επειδή έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει στις αρχές του Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως λυπηρό».

«Ωστόσο, το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».

Σε ισχύ το 2019

Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όχι όμως και στην Ελβετία. Ηταν απολύτως απαγορευμένη και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια τη νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο. Ομως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης μικρότερο των έξι μηνών.

«Είναι άδικο ένας από τους γηραιότερους και σημαντικότερους πολίτες της Αυστραλίας να είναι υποχρεωμένος να πάρει το αεροπλάνο για να φθάσει στην άλλη άκρη του κόσμου ώστε να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Ολοι όσοι το επιθυμούν πρέπει να έχουν το δικαίωμα ενός αξιοπρεπούς και γαλήνιου θανάτου», σχολίασε η οργάνωση Exit International στην ιστοσελίδα της.

Ο καθηγητής Γκούντολ, επίτιμος ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ, βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το 2016, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα του ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του με τη δικαιολογία ότι οι μετακινήσεις του ήταν επικίνδυνες για τον ίδιο. Αναθεώρησε την απόφασή του μετά την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς.

Ο Ντέιβιντ Γκούντολ έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με σειρά περιοδικών για την οικολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή