Τραμπ, Ιράν και Ελλάδα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της προεδρίας του ήταν φανερό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έβαζε τη χώρα του σε σκληρή δοκιμασία, ότι η αμετροέπεια και η αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών του θα έθεταν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον πολιτικό πολιτισμό των ΗΠΑ. Ηταν, επίσης, αναμενόμενο ότι, εάν δεν εισάκουε τις συμβουλές των ειδικών της διπλωματίας, θα έπληττε τις σχέσεις της υπερδύναμης με τον υπόλοιπο κόσμο και ίσως να τάραζε τις ισορροπίες δεκαετιών στο διεθνές σύστημα πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, ο κ. Τραμπ πέτυχε ακόμη μεγαλύτερη ζημία απ’ ό,τι αναμενόταν. Χωρίς να αναφερθούμε στα πλήγματα που υπέστησαν οι ίδιες οι ΗΠΑ και η διεθνής τάξη, οφείλουμε να δούμε τους κινδύνους που ίσως αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Το παράδοξο είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους τους.

Το ετερόκλητο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε να κάμψει τα αριστερά αντιαμερικανικά ανακλαστικά και ταυτόχρονα να ενισχύει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ την ώρα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ομως, οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ αρκεί ώστε να δώσει αφορμή σε δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν αντιιμπεριαλιστικές δάφνες, όπως απέδειξαν προσφάτως τα παλικάρια του ΠΑΜΕ που πριόνισαν τα πόδια του αγάλματος του Τρούμαν σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της Συρίας. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και η ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν πιθανώς να προκαλέσουν μακρόχρονη ταραχή στην περιοχή. Από τους πιο άμεσους κινδύνους είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να εμπλακεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ένταση με τους Παλαιστινίους και το Ιράν, την ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος συσφίγγουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Εχουν ανάγκη από αυτήν τη συμμαχία, αλλά η όποια αστάθεια θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της σκλήρυνσης των θέσεων των χωρών στην περιοχή υπέρ και κατά της πολιτικής των ΗΠΑ; Η σθεναρή υποστήριξη του Τούρκου προέδρου προς το Ιράν ίσως ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα μάτια των ΗΠΑ, αλλά θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να συγκρατήσει τα κινήματα που η ίδια υποστήριζε όταν αρχίσουν οι πορείες κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ; Εάν ενταθεί η διαφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, θα προκύψει κι άλλο σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρούς συμμάχους, όμως το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας βρίσκεται στα σπάργανα. Ετσι, πρέπει να στηριχθεί στην Αμερική και χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους. Και αυτό σε μια εποχή που η συμπεριφορά του κ. Τραμπ υπονομεύει την αξιοπιστία της Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή