Η αυτοπεποίθηση δεν έχει «νούμερα»

Η αυτοπεποίθηση δεν έχει «νούμερα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ήταν 19 ετών, η Nadia Aboulhosn άκουσε τον Αμερικανό life coach γκουρού Τόνι Ρόμπινς να μιλάει σε μια εκδήλωση TED. Τα λόγια του, λέει σήμερα, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε μέχρι τότε τη ζωή. Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 30, η μπλόγκερ-σχεδιάστρια-μοντέλο προετοιμάζει τα δικά της. Εκείνα που θα χρησιμοποιήσει ως ομιλήτρια στο ένατο TEDxAthens, με κεντρικό θέμα «Ordinary», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 2 Ιουνίου.

«Εύχομαι κάποιος να δει το μέλλον του διαφορετικά ακούγοντας αυτά που θα πω», λέει στο «Κ» από το Λος Άντζελες, για να συμπληρώσει: «Καμιά φορά, βέβαι,α σκέφτομαι ότι με βλέπω σαν παιδί και όχι σαν κάποιον που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή κάποιου άλλου».

Και όμως. Με 532.000 ακολούθους στο Instagram, μεταξύ άλλων, η Aboulhosn, με λιβανέζικες ρίζες, που γεννήθηκε στη Φλόριντα, χρησιμοποιεί τη δυνατή φωνή της υπέρ της ιδέας του «inclusion», της ένταξης, και είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στον χώρο της plus size μόδας.

«Η βιομηχανία αναγκάστηκε να πάει μπροστά. Άνθρωποι σαν εμένα και την Ashley Graham (σ.σ. έτερο μοντέλο με “γερές” καμπύλες) αναγκάσαμε τις εταιρείες να δημιουργήσουν κομμάτια plus. Είναι περίεργο που δεν το είχαν κάνει νωρίτερα», σημειώνει. «Όταν μεγάλωνα, υπήρχαν μόνο ένα με δύο brand με μεγάλα μεγέθη στο τοπικό εμπορικό κέντρο. Τώρα βρίσκεις πολύ μοδάτα κομμάτια. H διαφορά είναι τεράστια σε σχέση με πέντε χρόνια πριν». 

Στην καινούργια ενδυματολογική ποικιλία συμβάλλει και η ίδια μέσω του ομώνυμου brand της, όπου συνεχίζει μια σχεδιαστική καριέρα που ξεκίνησε όταν άρχισε να συνεργάζεται με εταιρείες ένδυσης όπως η Addition Elle. Πώς αισθάνεται στον σημερινό ρόλο της ως «influencer»; «Πολλές φορές δεν πιστεύεις ότι είναι κάτι αληθινό, γιατί συμβαίνει στο διαδίκτυο. Αντιλαμβάνομαι την επιρροή μου όταν κάποιος γράφει μια ολόκληρη παράγραφο για μένα στο ίντερνετ ή με σταματάει στον δρόμο. Είναι όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, πρέπει να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον. Όταν συμβαίνει, χαίρομαι πάρα πολύ».

Πιστεύει ότι, αν δεν υπήρχε ο κυβερνοχώρος, θα είχε βρει τον δρόμο της μέσω της τηλεόρασης. Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Myspace και αργότερα το Twitter, ενώ με την καλύτερή της φίλη, με την οποία δούλευαν σε ένα εστιατόριο και παρακολουθούσαν τους πελάτες, σκέφτηκαν να ξεκινήσουν ένα μπλογκ μόδας, φωτογραφίζοντας η μία την άλλη. «Δεν σκέφτηκα να αγοράσω το domain όνομα, ούτε να κάνω branding του εαυτού μου, είχα αρχικά δώδεκα ακολούθους και δεν ήξερα κανέναν τους. Το σημείο καμπής ήταν όταν έλαβα ένα μήνυμα από ένα κορίτσι που έπασχε από ανορεξία. Είχε δει τις φωτογραφίες μου και μου έγραφε ότι για πρώτη φορά είχε αισθανθεί “ζωντανή”». Η Aboulhosn γνωρίζει καλά ότι τα «πρωταγωνιστικά» πρότυπα ομορφιάς δεν οδηγούν πάντα στην πολυπόθητη προσωπική σιγουριά. Και, επειδή πιστεύει ότι η αυτοπεποίθηση δεν έχει «νούμερα», η ίδια σχεδιάζει κομμάτια small μέχρι και XXXL.

Τι ετοιμάζεται να μοιραστεί με το κοινό του TEDxAthens; «Θα πω μια ιστορία: Όταν ήμουν τεσσάρων, ήμουν με τη μητέρα μου σε ένα σούπερ μάρκετ. Έβαλε μερικά φρούτα σε μια πλαστική σακούλα και την έδεσε. Ήθελα να κάνω το ίδιο. Μου έδειξε και κάθισα στο πάτωμα προσπαθώντας να δέσω τη σακούλα. Στο τέλος κάθισε και εκείνη δίπλα μου. Αργότερα τη ρώτησα γιατί με άφησε να το κάνω όλο αυτό. Μου είπε: “Επειδή σε ήξερα, δεν θα σηκωνόσουν εάν δεν έδενες εκείνη τη σακούλα”. Όλοι χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης και να αφήνουμε πίσω μας τους τοξικούς ανθρώπους», λέει. «Θα τους πω επίσης ότι δεν μπορείς να αφήνεις τους άλλους να σου λένε πώς να βλέπεις τον εαυτό σου. Αν κάποιος κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για μένα, απλώς το διαγράφω. Αν δεν σου αρέσω, δεν είναι κάτι που με αφορά». ■

info: ordinary.tedxathens.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή