Καταλωνία: Aύριο η ψηφοφορία για τον νέο ηγέτη της περιφέρειας

Καταλωνία: Aύριο η ψηφοφορία για τον νέο ηγέτη της περιφέρειας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο, Σάββατο, για τον νέο ηγέτη της περιφέρειας, στην πέμπτη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, μετά την αποπομπή του τελευταίου κυβερνητικού συνασπισμού από τη Μαδρίτη λόγω της κήρυξης της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Ο πρώην ηγέτης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Γερμανία, πρότεινε ως υποψήφιο τον βουλευτή του καταλανικού κοινοβουλίου, Κιμ Τόρα, σε διάγγελμα που δημοσιοποιήθηκε χθες από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθως, ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, ανέφερε σε μια δήλωση σήμερα πως πρότεινε τον Τόρα ως υποψήφιο πρόεδρο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και πως το κοινοβούλιο θα διεξαγάγει ψηφοφορία για τον διορισμό του το Σάββατο.

Το αυτονομιστικό κίνημα στην εύπορη βορειοδυτική περιφέρεια της Ισπανίας δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, παρότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την καταλανική απόπειρα απόσχισης.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει ηγέτη πριν από τις 22 Μαΐου, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ωστόσο, ενδεχόμενες νέες εκλογές αναμένεται να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις προηγούμενες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Και οι τέσσερις προηγούμενες υποψηφιότητες που πρότεινε το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας εμποδίστηκαν από τα δικαστήρια, είτε επειδή οι υποψήφιοι ζουν στο εξωτερικό, είτε επειδή κρατούνται για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολούθησε.

Ένας από τους υποψηφίους ήταν και ο ίδιος ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίν,ο περιμένοντας από γερμανικό δικαστήριο να αποφασίσει αν θα απελαθεί στην Ισπανία με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων.

Ο Τόρα, ένας ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας που δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και έχει εκδώσει βιβλία για την ιστορία της Καταλωνίας, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην αυριανή ψηφοφορία, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της περιφέρειας.

Εάν δεν εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη, μια απλή πλειοψηφία στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί 48 ώρες αργότερα, τη Δευτέρα, θα είναι αρκετή βάσει του ισπανικού εκλογικού νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή