Τουρκία: Κύμα συλλήψεων οπαδών του Γκιουλέν

Τουρκία: Κύμα συλλήψεων οπαδών του Γκιουλέν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εντάλματα σύλληψης εναντίον 300 στρατιωτικών, που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με την παράνομη οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, εξέδωσαν χθες οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές.

Περίπου 150 ύποπτοι βρίσκονταν χθες το πρωί υπό κράτηση, ύστερα από επιχειρήσεις της αστυνομίας τα ξημερώματα. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι 211 από τους υπόπτους είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Διαρροή θεμάτων

Αλλοι 21 κρατούμενοι κατηγορούνται για τη διαρροή των θεμάτων εξετάσεων στην αστυνομική ακαδημία το 2011, με στόχο την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν σε αυτή. Την Πέμπτη, η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 65 υπόπτων αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας, στη Σμύρνη, καθώς και σε άλλες 15 επαρχίες της Τουρκίας.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει ήδη στη σύλληψη 160.000 ανθρώπων για σχέσεις με την οργάνωση του Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Από αυτούς, 50.000 αντιμετωπίζουν κατηγορίες και έχουν προφυλακισθεί ενόψει της παραπομπής τους στα δικαστήρια.

Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι οι ύποπτοι είναι οπαδοί του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ερντογάν για πολιτική σκευωρία εναντίον του.

Περισσότεροι από 110.000 Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, ως πιθανοί υποστηρικτές του Γκιουλέν, χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει την τουρκική Δικαιοσύνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή