Διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Γάζα

Διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Γάζα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Λάστιχα αυτοκινήτων έκαψαν χθες ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα κλειστά σύνορα με το Ισραήλ, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, για να διαμαρτυρηθούν για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της περιοχής από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον των Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πορεία 10.000 Παλαιστινίων, οι οποίοι σχεδιάζουν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να διαβούν τον συνοριακό φράχτη από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Το πλήθος τη Δευτέρα πρόκειται να είναι άοπλο και ειρηνικό, σύμφωνα με την παλαιστινιακή ηγεσία.

«Οπως, όμως, μια πεινασμένη τίγρη, το πλήθος μπορεί να προβεί σε απρόσμενες ενέργειες», είπε χθες ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιεχίγε Σινουάρ.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι δεν ανεχθεί καμία παραβίαση της συνοριακής γραμμής, ενώ ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει πιστά τους κανόνες εμπλοκής που έχει ανακοινώσει. Σύμφωνα με αυτούς, οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν δικαίωμα να βάλλουν με πραγματικά πυρά εναντίον όσων θεωρούν «υποκινητές» και όσων πλησιάζουν τον συνοριακό φράχτη. Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα, 40 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 1.700 έχουν τραυματισθεί.

Ξένοι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες ότι, σε περίπτωση ευρείας επιχείρησης παραβίασης του συνοριακού φράχτη, τα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων θα είναι πολλαπλάσια, καθώς ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν έχει δώσει σαφείς εντολές για χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των Παλαιστινίων, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί είναι άοπλοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή