Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Τελευταίος σταθμός η Κρήτη

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Τελευταίος σταθμός η Κρήτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΝΩΣΟΣ. Προσθέτοντας λίγο μέλι σε ένα τρίποδο τσουκάλι όπου σιγόβραζαν από πολύ νωρίς το πρωί φακές με κόλιανδρο, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος έκανε ένα μικρό πρώτο μάθημα μινωικής κουζίνας, προσθέτοντας τη δική του πινελιά στο αρχαίο γεύμα.

Αφορμή, η επίσκεψή του χθες το μεσημέρι στους κήπους του Ερευνητικού Κέντρου της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό της Κρήτης, όπου με «ξεναγό» τη δρα Τζέρολιν Μόρισον, ιδρύτρια του προγράμματος «Minoan Tastes», παρακολούθησε ένα μέρος από αναπαράσταση της μινωικής γαστρονομίας. Τον συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Τελευταίος σταθμός η Κρήτη-1

Ο πρίγκιπας της Ουαλλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης χθες στο παλάτι της Κνωσού.

Εκδηλώνοντας μεγάλη περιέργεια για τους σπόρους που προέρχονται από την αρχαιότητα, ο πρίγκιπας ενδιαφέρθηκε επίσης για τις ελιές, το λάδι και τα μανιτάρια, που απάρτιζαν μέρος της μινωικής γευστικής ιστορίας. Ο ίδιος έχει έντονο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ενώ προωθεί τις βιολογικές καλλιέργειες και μέσω του δικού του brand βιολογικών προϊόντων που ίδρυσε το 1990, Duchy Originals.

Στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου της Βρετανικής Σχολής των Αθηνών, τον πρίγκιπα Κάρολο υποδέχθηκαν και οι συμμετέχοντες ενός πολιτιστικού διημέρου που ξεκίνησε χθες στην Κρήτη. Οργανωτής των δράσεων ο ελληνικός οργανισμός πολιτισμού Branding Heritage και συνδιοργανωτές το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και η Περιφέρεια Κρήτης.

Ευδιάθετος, ντυμένος με ανοιξιάτικο κοστούμι και φορώντας την καρφίτσα της Βρετανικής Σχολής των Αθηνών στο πέτο, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας συνομίλησε με πολλούς από τους παρευρισκομένους. Είχε προηγηθεί μια επίσκεψή του στο παλάτι της Κνωσού μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.

Επίσκεψη πρίγκιπα Καρόλου: Τελευταίος σταθμός η Κρήτη-2

 Ο Κάρολος χαιρετά κατοίκους στο χωριό Αρχάνες.

Στον κήπο της Βρετανικής Σχολής των Αθηνών, ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ Β΄ θυμήθηκε τα μαθητικά του χρόνια και τα μαθήματα κεραμικής που έκανε μικρός, ενώ φεύγοντας η δρ Μόρισον του δώρισε ένα μικρό τσουκάλι. Μια καρφίτσα με τη μορφή της Διπλής Μέλισσας των Μαλίων ήταν το δώρο που έλαβε από την Κατερίνα Φρέντζου, ιδρύτρια του Branding Heritage, η οποία και τον ευχαρίστησε για τον τρόπο με τον οποίον αγκαλιάζει την ελληνική του «κληρονομιά». Η απάντηση του; Ενα εγκάρδιο χαμόγελο. Νωρίτερα ο πρίγκιπας και η σύζυγός του μετέβησαν στο παραδοσιακό χωριό Αρχάνες Ηρακλείου, όπου αρχικά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα στέγασης και ομαλής ένταξης προσφύγων, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Υπατης Aρμοστείας του ΟΗΕ, και στη συνέχεια στο παλαιό σχολείο Αρχανών, όπου συνομίλησαν με οικογένειες μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ και με εθελοντές του προγράμματος. Κάρολος και Καμίλα παρακολούθησαν επίσης γιορτή με πολιτιστικές δράσεις και κρητικά παραδοσιακά προϊόντα στην πλατεία του χωριού, όπου και γεύτηκαν τοπικές νοστιμιές, όπως κρασί, σταφίδες, λάδι, λουκάνικα, αρωματικά και τυριά.

Ο Κάρολος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και σε παραδοσιακούς χορούς, περιηγήθηκε επίσης σε καφενεία του χωριού, συνομίλησε και χαιρέτησε πολίτες.

Η δούκισσα της Κορνουάλης επισκέφθηκε το οινοποιείο Λυραράκη και ξεναγήθηκε στο υπαίθριο μουσείο κρητικών ποικιλιών. Με την επίσκεψή του στην Κρήτη, το πριγκιπικό ζεύγος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή