Μετωπική επίθεση από Κίνημα Αλλαγής κατά Μαξίμου

Μετωπική επίθεση από Κίνημα Αλλαγής κατά Μαξίμου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα non paper με τρία διαφορετικά πολιτικά μηνύματα και ταυτόχρονα πολλαπλούς αποδέκτες εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη λίγες μόνον ώρες μετά την αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη. Η άτυπη ενημέρωση, εκτενέστατη και σε αρκετά σημεία ιδιαιτέρως αιχμηρή, ήρθε σε συνέχεια των εσωκομματικών τριγμών εντός του νέου φορέα και βεβαιότατα δεν αποσυνδέεται από το κλίμα εσωστρέφειας που «πήγε να δημιουργηθεί», όπως ομολογούν κορυφαίες πηγές.

Στο διά ταύτα, το κείμενο κατά πρώτον αποσαφηνίζει στρατηγικά το δίπολο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ από τώρα και μέχρι τις εκλογές, καθώς επιτίθεται σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ αντικρούοντας την επιχειρηματολογία περί μετάβασης του κυβερνώντος κόμματος στη σοσιαλδημοκρατία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ούτε ανήκει στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται πως, «δεδομένης της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», ο «αντίπαλος του δεν είναι η Ν.Δ.», αλλά «η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής». Η τοποθέτηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Ο ζωτικός χώρος που θέλει να κερδίσει το ΚΙΝΑΛ και η άνοδος των ποσοστών του περνούν μέσα από σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στον Αλέξη Τσίπρα. Η φράση, άλλωστε, πως το κίνημα εκφράζει τον «πολιτικό χώρο που λεηλάτησε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία» προμηνύει τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο δεύτερος, ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός, άξονας που περιγράφεται στο non paper καταγγέλλει «σχέδιο διάσπασης του νέου φορέα», με στόχο «να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία». Χωρίς να κατονομάζει ποιοι ακριβώς το έχουν εκπονήσει, επισημαίνεται πως η εν εξελίξει προσπάθεια να παρουσιαστεί ο πρωθυπουργός ως σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που έχει αφήσει πίσω του τις «αμαρτίες του παρελθόντος» είναι μέρος αυτού του σχεδίου, με τελικό σκοπό «είτε τη δορυφοροποίηση του Κινήματος Αλλαγής είτε τη διάσπαση και διάλυσή του». Η ανακοίνωση, που εφαρμόζει σαφώς το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», καταλήγει λέγοντας πως «βασικός στόχος είμαστε εμείς», κάτι που μπορεί να το συμπεράνει κανείς από το συνεχές πρέσινγκ του Μαξίμου άλλες φορές με επιθέσεις, άλλες με ανοίγματα περί συνεργασίας.

Ο τρίτος στόχος είναι εσωκομματικός. Τα όσα περιγράφονται ανωτέρω απευθύνονται και εντός του ΚΙΝΑΛ, καθώς το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη του κόμματος δείχνουν πρόθυμα να ανταποκριθούν στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του Γ. Ραγκούση, αλλά και στις δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΣΥ κ. Κρεμαστινού. Κορυφαίες πηγές του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως το επόμενο διάστημα αναμένουν «οι επιθέσεις από το Μαξίμου να συνεχιστούν», συστήνοντας προς όλες τις πλευρές, στη βάση αυτών των τριών αυτών σημείων, «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της εντολής για επανίδρυση της παράταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή