Τσένι υπέρ ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης

Τσένι υπέρ ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου τις ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης –που από πολλούς θεωρούνται βασανιστήρια– όταν το ζήτημα βρέθηκε στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επικύρωσης της Τζίνα Χάσπελ στη θέση της αρχηγού της CIA.

«Εάν ήταν δικό μου θέμα, δεν θα σταματούσα τέτοια προγράμματα», δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Πέμπτη το πρωί από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business. «Θα τα κρατούσα ενεργά, θα τα μελετούσα και θα μάθαινα». Ο Τσένι έχει υπεραμυνθεί τις τακτικές που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ακόμα και όταν το κλίμα στις ΗΠΑ άλλαξε σε σχέση με τις μεθόδους αυτές στο πέρασμα των ετών. Το Κογκρέσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει απαγορεύσει αυτές τις τεχνικές. «Πιστεύω ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν βασανιστήρια. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τις αποκαλούν έτσι, αλλά τότε δεν θεωρούνταν βασανιστήρια», δήλωσε στη Μαρία Μπαρτιρόμο. «Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέφουν και να ξαναγράφουν την ιστορία, αλλά, αν ήταν δικό μου ζήτημα, θα χρησιμοποιούσα τις ίδιες τεχνικές και πάλι».

Η Χάσπελ, εν αναμονή αρχηγός της CIA, αντιμετώπισε ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς σχετικά με την ηθική φύση τεχνικών όπως ο εικονικός πνιγμός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Ηταν επόπτρια της κρυφής φυλακής της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου δύο κρατούμενοι υπέστησαν εικονικούς πνιγμούς το 2002 και αργότερα είχε αιτηθεί να καταστραφούν οι μαγνητοφωνήσεις των ανακρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή