Ασαντ στην «Κ»: Οι τρομοκράτες είναι απλώς αντιπρόσωποι του Ερντογάν

Ασαντ στην «Κ»: Οι τρομοκράτες είναι απλώς αντιπρόσωποι του Ερντογάν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουμε χημικό οπλοστάσιο από το 2013, οπότε το παραδώσαμε», τόνισε στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» και στον Αλέξη Παπαχελά ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων περί χρήσης χημικών όπλων. «Πρόκειται για φάρσα, για ένα πρωτόγονο παιχνίδι, μόνο και μόνο για να επιτεθούν στον συριακό στρατό», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Συρίας κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες από την αρχή του πολέμου και ότι «είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». «Ισως δεν είναι οργανωμένος, αλλά κλίνει προς αυτήν την ιδεολογία, μια σκοτεινή ιδεολογία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ερντογάν που στέλνει τα στρατεύματά του στη Συρία και σε εκείνον που υποστηρίζει τους τρομοκράτες: εκείνοι είναι απλώς οι αντιπρόσωποί του. Επί επτά χρόνια πολεμάμε εναντίον του στρατού του».

Αποκάλεσε δυνάμεις κατοχής τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν σε τμήμα της χώρας του. «Πρέπει να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες», είπε. «Οταν επανακτήσουμε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών, πρέπει να πολεμήσουμε οποιονδήποτε επιτιθέμενο ξένο στρατό. Οι Τούρκοι, οι Γάλλοι, είναι όλοι εχθροί μας, όσοι έρχονται παράνομα στη Συρία είναι εχθροί μας».

Κατηγόρησε και τις ΗΠΑ για υποστήριξη των τρομοκρατών, ενώ αναγνώρισε ως βασικούς συμμάχους της Συρίας σήμερα το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. «Αυτές οι χώρες σέβονται την κυριαρχία της Συρίας», τόνισε.

Ο κ. Ασαντ δήλωσε ότι στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέου τύπου παγκόσμιος πόλεμος. «Ισως δεν είναι πυρηνικός, αλλά σίγουρα πρόκειται για κάτι παραπάνω από Ψυχρό Πόλεμο και κάτι λιγότερο από πλήρη πόλεμο. Ελπίζω πραγματικά να μη δούμε καμία άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, διότι σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

Σχολιάζοντας την έκφραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε στο Twitter «κτήνος», ο κ. Ασαντ δήλωσε ότι «δεν ασχολείται». «Αντιμετωπίζω την κατάσταση από τη θέση του πολιτικού, του προέδρου. Δεν με θίγει προσωπικά. Αυτό που έχει σημασία είναι αν κάτι επηρεάζει τη χώρα μου, τον πόλεμο, τους τρομοκράτες και την ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε», είπε ο πρόεδρος της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή