Διεύρυνση της βάσης πέρα από τον παλιό «ΣΥΡΙΖΑ του 3%»

Διεύρυνση της βάσης πέρα από τον παλιό «ΣΥΡΙΖΑ του 3%»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα με αντικείμενο τη διεύρυνση στη βάση και σε μέσο στελεχικό επίπεδο αναπτύσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έξι χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, όταν το κόμμα κατέγραψε πρώτη φορά δυναμική κατάκτησης της εξουσίας, και περισσότερο από τρία χρόνια μετά τη νίκη στις εκλογές του 2015 εξακολουθεί να ισχύει η διαπίστωση ότι η κομματική οργάνωση παραμένει εξαιρετικά συρρικνωμένη σε σχέση με την επιρροή του κόμματος στην κοινωνία και την εκλογική βάση. Η διαπίστωση ότι σε οργανωτικό επίπεδο παραμένει ένα κόμμα του 3%, αυτό δηλαδή που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ παλιά, και η αναντιστοιχία με τη σημερινή δυναμική του δεν είναι τωρινές.

Εχει γίνει εδώ και καιρό και κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες να ανοίξουν το κόμμα και οι τοπικές οργανώσεις σε νέα μέλη. Οι προσπάθειες αυτές, όπως διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος, δεν απέδωσαν και ουσιαστική μετεξέλιξη στην οργάνωση του κόμματος δεν έχει επέλθει.

Οπως εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη με μακρά διαδρομή στις πολιτικές ζυμώσεις, ήταν οι αντιστάσεις και η εσωστρέφεια της κομματικής οργάνωσης που εμπόδισαν να υλοποιηθούν ένα άνοιγμα και η πολυπόθητη αντιστοίχηση με την κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο οργάνωσης της βάσης αντέδρασαν φοβικά στο άνοιγμα σε νέα μέλη. Εκτιμάται ότι, πλέον, οι αντιστάσεις αυτές, αν και δεν έχουν απολύτως εξουδετερωθεί, έχουν σημαντικά υποχωρήσει.

Προσωπικές στρατηγικές

Την προσεχή Τρίτη διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών συζήτηση για «το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο». Η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια συνάντησης που είχαν πριν από λίγες εβδομάδες κομματικά στελέχη προερχόμενα από την Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010 και τους πασοκογενείς. Φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η αντίληψη ότι οι τάσεις που διαδέχθηκαν τις συνιστώσες από το 2012 και μετά, σταδιακά έχουν εξελιχθεί σε προσωπικές συσπειρώσεις, που έχουν καταλήξει να υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές. Οπως αναφέρεται σχετικά, από τις κομματικές διεργασίες προκύπτει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις πολιτικής από τις επιμέρους τάσεις, δεν υπηρετούν κάτι διαφορετικό. Οπότε, η κινητικότητα που αναπτύσσεται έχει στο επίκεντρό της την ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, που θα στρέψει το κόμμα στην κοινωνία, θα υπερβεί τα στεγανά που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εκτιμάται ότι σημαντική προεργασία στην κατεύθυνση του ανοίγματος έχει γίνει μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μέσα από τις εργασίες των συνεδρίων, αλλά και στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, υπήρξε εκτεταμένη επαφή με μεσαία στελέχη όλου του πολιτικού φάσματος, που δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις ηγεσίες των κομμάτων και ιδιαίτερα με στελέχη του μεσαίου χώρου. Το ενδιαφέρον να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση που διαμορφώθηκε εκκινεί και από το δεδομένο ότι πρόκειται για πολιτικά στελέχη με σημαντική απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Σε ένα παράλληλο πλαίσιο, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να διαμορφωθεί σε επίπεδο περιφερειών ένα κοινωνικό φόρουμ, στο οποίο θα «συναντώνται» οι κατά τόπους προοδευτικές δυνάμεις, έξω από κομματικούς σχηματισμούς, με αντικείμενο τον προοδευτικό μετασχηματισμό.

Βέβαια, όλη αυτή η κινητικότητα δεν είναι άσχετη με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Κουμουνδούρου προσβλέπουν σε ένα άνοιγμα στην κοινωνία και σε ανθρώπους που έχουν απήχηση σε τοπικό επίπεδο, έχουν αναγνώριση και χαίρουν εκτίμησης. Αν και η σχετική συζήτηση είχε γίνει και στο παρελθόν, εν πολλοίς είχαν επικρατήσει οι κομματικές αγκυλώσεις. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι να μην ανακύψουν και πάλι τα ίδια εμπόδια από τοπικές κομματικές οργανώσεις. Το ζήτημα της εκπροσώπησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οδικός χάρτης μέχρι αυτές θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Θα προηγηθεί η εκδήλωση της Τρίτης, όπου θα συζητηθεί ακριβώς η ανάγκη «επανεκκίνησης του κόμματος», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή