Αναζητώντας τον διαχειριστή του «επαναστατικού ταμείου»

Αναζητώντας τον διαχειριστή του «επαναστατικού ταμείου»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενεργώντας ως εντολέας, πραγματοποίησες αποστολή χρηματικού ποσού μέσω του ιδρύματος πληρωμών Western Union με παραλήπτη τον συγκατηγορούμενό σου Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης με ονομασία “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, ο οποίος για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε πλαστό δελτίο ταυτότητας με στοιχεία Χρήστος Παναγιωτόπουλος».

Βαριές κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν τα 16 άτομα που συνελήφθησαν σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης του εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου. Κατόπιν έρευνας της Αρχής για το Ξέπλυμα διαπιστώθηκε ότι κατέθεσαν μικρά ποσά σε μυστικό λογαριασμό που είχε ανοίξει με πλαστή ταυτότητα ο 29χρονος κατηγορούμενος τρομοκράτης, στην εταιρεία Western Union. Οι απολογίες τους ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται αύριο, ενώ το ίδιο κατηγορητήριο αντιμετωπίζει και ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό Γιαγτζόγλου.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη σύλληψη του 29χρονου ως υπόπτου για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2017. Ο Γιαγτζόγλου είχε εντοπιστεί να βγαίνει από διαμέρισμα-κρησφύγετο μεταφέροντας εκρηκτικά, πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών καθώς και πλαστές ταυτότητες. Το διάστημα που ακολούθησε, ο εφέτης ανακριτής εφάρμοσε τον άτυπο κανόνα που λέει ότι «αν θες να μάθεις την αλήθεια ακολούθησε το χρήμα» και έστειλε τα πλαστά δελτία στην Αρχή για το Ξέπλυμα. Διαπιστώθηκε ότι ο Γιαγτζόγλου χρησιμοποιώντας ταυτότητα με στοιχεία Χρήστος Παναγιωτόπουλος, είχε ανοίξει λογαριασμό στη Western Union και άμεσα έγινε άρση τραπεζικού απορρήτου.

Το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2017 συνολικά 16 άτομα κατέθεσαν μικροποσά ύψους 50, 100, 300 ευρώ. Κάποιοι έκαναν μία κατάθεση, άλλοι περισσότερες. Τα χρήματα που μπήκαν στον λογαριασμό και δαπανήθηκαν από τον Γιαγτζόγλου υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν συνολικά τις 3.500 – 4.000 ευρώ.

Οι καταθέτες δεν γνώριζαν τον δικαιούχο του λογαριασμού, ούτε έχουν σχέση με τρομοκρατία. Πρόκειται για άτομα που έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές φυλάκισης για κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά, ή συγγενείς αυτών. Τα χρήματα δόθηκαν για την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων που είχαν προκύψει το διάστημα κατά το οποίο οι καταθέτες βρίσκονταν στη φυλακή. Ο ένας από τους κατηγορούμενους, ενδεικτικά, είχε προφυλακιστεί για κλοπή, βγήκε τον Σεπτέμβριο από τον Κορυδαλλό και λίγες ημέρες αργότερα κατέθεσε 300 ευρώ για την αποπληρωμή κινητού που είχε αγοράσει το διάστημα που ήταν έγκλειστος. Σκοπός του ανακριτή είναι οι κατηγορούμενοι, υπό το βάρος της δίωξης, να κατονομάσουν το άτομο που τους υπέδειξε να καταθέσουν χρήματα στον επίμαχο λογαριασμό. Ο άγνωστος προς το παρόν εντολέας θεωρείται βέβαιο ότι ανήκει στο περιβάλλον Γιαγτζόγλου, ενδεχομένως δε και να κατηύθυνε τη δράση του μέσα από τη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή