Μανώλης Χριστοδουλάκης στην «Κ»: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ρήξης

Μανώλης Χριστοδουλάκης στην «Κ»: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ρήξης

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσοι ονειρεύονται εμφυλίους θα απογοητευθούν», αναφέρει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Μανώλης Χριστοδουλάκης, στη σκιά των έντονων εσωκομματικών τριγμών που προκλήθηκαν εντός της εβδομάδας στο Κίνημα Αλλαγής. Ο νεαρός πολιτικός και εις εκ των πιο στενών συνεργατών της κ. Φώφης Γεννηματά σημειώνει πως περίπτωση ρήξης δεν υπάρχει, αντιθέτως εξαρχής η δύναμη του νέου φορέα ήταν ο πλουραλισμός και η σύνθεση. Στο ερώτημα κατά πόσον το πρόσφατο αίτημα για πρόωρες εκλογές της κ. Γεννηματά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οικονομία, σημειώνει πως βλάβη προκαλούν οι «μυστικές διαπραγματεύσεις» και οι «αχρείαστες πολιτικές λιτότητας». Οσον αφορά το μείζον ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει πως το κόμμα του «θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας», στη λογική όμως «προοδευτικής ατζέντας».

– Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει αυστηρά μια αυτόνομη πορεία μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν, όπως όλα δείχνουν, πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία και ζητήσει τη συνδρομή σας, θα απαντήσετε θετικά ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές;

– Είναι πολύ νωρίς να προεξοφλεί κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει, βυθισμένη στα ψέματά της και στην προσπάθεια να αποφύγει τον εκλογικό διασυρμό, και από την άλλη πλευρά την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας είναι σαφής: Η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία δεν είναι θέμα αριθμητικών υπολογισμών για να βγουν οι 151. Είναι θέμα συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας με στόχο τη σύνθεση της εθνικής γραμμής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής μέσω της Φώφης Γεννηματά έχει διατυπώσει τα 12+1 σημεία που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Ως εκ τούτου, θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και επί αυτών των θέσεων θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα. Ο καθένας εκεί πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

– Η κ. Γεννηματά πρόσφατα εισήγαγε στην αντιπολιτευτική της ατζέντα τις εκλογές και μάλιστα άμεσα. Το αίτημα δεν περιέχει κάποιο κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της οικονομίας;

– Ο μόνος κίνδυνος για αποσταθεροποίηση της οικονομίας είναι οι μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που θα δεσμεύσουν τη χώρα σε νέες –εντελώς αχρείαστες– πολιτικές λιτότητας, με μοναδικό γνώμονα το πώς θα γαντζωθούν για λίγο ακόμα στην εξουσία. Με πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% που υπονομεύουν την ανάπτυξη, με ψηφισμένες περικοπές συντάξεων από 01/01/2019, συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση για αυτό. Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή για έξοδο από την κρίση και ο μοναδικός αρμόδιος να την αποφασίσει είναι ο λαός. Να αποφασίσει τους όρους και τις δεσμεύσεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά και ποιον εμπιστεύεται να οδηγήσει τη χώρα στον νέο αυτό δρόμο. Για αυτό λέμε «εκλογές εδώ και τώρα».

Το Μακεδονικό

– Αντιπολιτεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προσφάτως ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου για τα εθνικά θέματα. Να υποθέσουμε πως, αν έρθει το Μακεδονικό στη Βουλή, μπορεί να το ψηφίσετε;

– Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός με μακρά εμπειρία στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων και λόγω της επερχόμενης επίσκεψης του κ. Ντιμιτρόφ στην Ελλάδα, αλλά και προγραμματισμένων επαφών στο εξωτερικό σε Πολωνία, Κύπρο, ΗΠΑ και Κίνα το επόμενο διάστημα, ενημερώθηκε από τους κ. Κοτζιά και Τσίπρα για την πορεία των κυβερνητικών χειρισμών επί των εθνικών μας θεμάτων, ενώ αντίστοιχη συνάντηση έγινε και με τον κ. Μητσοτάκη με την ίδια ατζέντα. Οσον αφορά το Σκοπιανό, σεβόμαστε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων, και για τον λόγο αυτόν η τοποθέτησή μας θα γίνει επί της κυβερνητικής πρότασης, όταν και αν αυτή έρθει στη Βουλή, με βάση τις θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει. Να είναι όμως σαφές: Δεν θα δεχθούμε καμία «σαλαμοποιημένη» λύση η οποία θα θίγει την ιστορία και το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.

– Το Κίνημα Αλλαγής «πόσο τοις εκατό» είναι ΠΑΣΟΚ και πόσο κάτι εντελώς νέο;

– Στο Κίνημα Αλλαγής δεν χρησιμοποιούμε πασοκόμετρο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας βασικός πυλώνας του νέου φορέα, με την απόφαση όμως από κοινού με το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ, το Δίκτυο του Γ. Καμίνη, την ΕΔΕΜ, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και ανένταχτους συμπολίτες μας να προχωρήσουμε σε έναν νέο ενιαίο φορέα. Η μεγάλη παρακαταθήκη των ιδεών και της προσφοράς της παράταξης στη μεταπολίτευση είναι τα θεμέλια για την επόμενη μέρα.

– Είστε ο πιο νέος γραμματέας κόμματος, μόλις 27 ετών. Ποιο είναι το πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημα;

– Το πλεονέκτημα της ηλικίας μου είναι ότι μπορώ να αφουγκραστώ σε μεγάλο βαθμό τους συνομηλίκους μου, την καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας που σήμερα απέχει από την πολιτική και η επανενεργοποίησή της είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το μειονέκτημα που πολλοί μπορεί να καταλογίζουν είναι η έλλειψη μακροχρόνιας εμπειρίας στην κομματική λειτουργία του φορέα. Στόχος μου είναι αυτή να αντικατασταθεί από ενθουσιασμό, πολλή δουλειά και νέες ιδέες για τη λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής.

– Εχετε αναλάβει ένα κομβικό πόστο που περιλαμβάνει ουσιαστικά και τη συγκρότηση οργανωτικής δομής του φορέα. Ως νέος πολιτικός θα εισηγηθείτε κάποια καινοτομία;

– Τα βασικά σημεία που θέλω να σταθώ είναι δύο: Πρώτον, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι το πρώτο ψηφιακό κόμμα, με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των μελών μας στη λήψη αποφάσεων, με διαρκή πολιτική διαβούλευση και εσωκομματικά δημοψηφίσματα, όπου αυτό απαιτείται. Το δεύτερο αφορά τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στην πολιτική μέσω του Κινήματος Αλλαγής. Και το νέο εδώ δεν είναι μόνον ηλικιακό, έχει να κάνει και με ανθρώπους που μέχρι χθες μπορεί να απείχαν από τα κοινά. Ολοι αυτοί θα έχουν ενεργό ρόλο.

Πλουραλισμός

– Κύριε Χριστοδουλάκη, εσχάτως προέκυψε μείζον εσωκομματικό ζήτημα μετά την παρέμβαση της κ. Γεννηματά, που έστειλε μήνυμα προς όσους διαφοροποιούνται, «ώς εδώ». Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι στο εσωτερικό του κόμματος εκδηλώνονται συχνά διαφωνίες; Υπάρχει πιθανότητα ρήξης;

– Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι το βασικό όπλο του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πλουραλισμός και η σύνθεση των διαφορετικών ιδεολογικών μας αφετηριών. Ομως, πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το όπλο αυτό να γίνει βορά στη στοχευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές και ακριβώς αυτή τη στρατηγική επισφραγίζουν οι 212.000 συμπολίτες μας που συμμετείχαν στη διαδικασία του Νοεμβρίου. Θα διασφαλίσουμε την ενότητα την παράταξης, χωρίς καμία ανοχή όμως σε όσους έχουν προσωπικές στρατηγικές και αλλοιώνουν την ενιαία φωνή του κινήματος, με στόχο να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απαντώ πως δεν θα κάνουμε τη χάρη στους καλοθελητές που ονειρεύονται εμφυλίους και εσωκομματικές ρήξεις. Οσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια θα απογοητευτούν. Ο κόσμος της παράταξης στηρίζει και επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες μας για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Στον δρόμο που χαράξαμε για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν υπάρχει γυρισμός. Η ενιαία πορεία του εγχειρήματός μας δεν κλυδωνίζεται και δεν αμφισβητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή