ΝΔ: Επικοινωνιακή ανασύνταξη με «καταιγίδα» στα social media

ΝΔ: Επικοινωνιακή ανασύνταξη με «καταιγίδα» στα social media

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός προεκλογικού πολέμου βρίσκεται η Πειραιώς. Οι σημερινές κάλπες για την ανάδειξη νέων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων θυμίζουν «πρόβα τζενεράλε» για τις εθνικές κάλπες. Οχι μόνο επειδή στην πράξη θα εκλέξουν τις οργανώσεις με τις οποίες η Ν.Δ. θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές. Αλλά και επειδή το αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής και οι εγγραφές 28.000 νέων μελών δικαιώνουν στην πράξη τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση του κομματικού μηχανισμού και άνοιγμα πέραν των κομματικών τειχών. Ούτως ή άλλως, παράλληλα, η Ν.Δ. προχωρά τη στοχευμένη καμπάνια της σε ειδικά ακροατήρια με αιχμή την κοινωνική ατζέντα. Ο νέος αυτός επικοινωνιακός «πόλεμος» μάλιστα δεν διεξάγεται μόνο μέσα από τις επίσημες προεδρικές παρεμβάσεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η Πειραιώς επιμένει να αναδεικνύει το θετικό αφήγημα για τη χώρα.

Η διαστρέβλωση

Η κοινωνία μπορεί να ακούγεται στα καφενεία και στις πλατείες – εκεί όπου πλέον προσεγγίζει απλούς πολίτες όλο και πιο συστηματικά ο κ. Μητσοτάκης με το στυλ και το ύφος των περιοδειών που έχει επιλέξει. Ομως, ένας παράλληλος πόλεμος διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και σε αυτόν, οι επιτελείς της Πειραιώς έχουν παρατηρήσει ότι οι απόψεις συστηματικά διαστρεβλώνονται. Ακόμα πιο συστηματική έχουν διαπιστώσει ότι είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ιδιοποιηθεί ιδιαίτερα την κοινωνική ατζέντα της Ν.Δ. και να παρουσιάσει ως δικές του συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις της, όπως το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού» για το οποίο «τρέχει» αυτές τις μέρες στοχευμένη καμπάνια της Ν.Δ. στο Facebook.

Η επιλογή, μέσω και ενίσχυσης του επιτελείου της Πειραιώς που ασχολείται με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι τυχαία. Από τις μετρήσεις που φθάνουν στο Μοσχάτο, προκύπτει ότι επικρατεί σύγχυση στους πολίτες για το ποιος υποστηρίζει τι. Για παράδειγμα, προκύπτει ότι αρκετοί πιστεύουν πως η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, προτάσεις που έχει διατυπώσει δημοσίως με κοστολογημένα ποσοστά ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούν δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προκύπτει ακόμη ότι πολλοί χρησιμοποιούν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους, και άρα, είναι ένα γήπεδο πρόσφορο για επικοινωνιακή καταιγίδα.

Πρόσφορο δε έδαφος υπάρχει, αφού δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθεί κανείς σε στοχευμένα ακροατήρια, πολλώ δε μάλλον αφού έχει διαπιστωθεί ότι πολλές από τις προτάσεις της Ν.Δ., παρότι αποτελούν δημόσιες δεσμεύσεις, δεν έχουν γίνει ακόμα «κτήμα».

Την ίδια ώρα, από τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Ν.Δ. προκύπτει ακόμη μια ενδιαφέρουσα εικόνα: οι πολίτες, με βάση όσα απαντούν για τα κριτήρια της ψήφου τους στις επόμενες εκλογές, φαίνεται ότι δεν κινούνται όπως πριν από τρία χρόνια. Φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνονται θαύματα και να εισέρχονται στο μέτωπο της λογικής. Με απλά λόγια, από τις μετρήσεις προκύπτει ότι δεν τους ενδιαφέρει τόσο η καταψήφιση μιας πολιτικής, αλλά αναζητούν ένα πειστικό αφήγημα που θα δημιουργεί προοπτική και επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Δεν είναι τυχαία –λένε στην Πειραιώς– η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στην ανάδειξη των δικών του προτάσεων και δεσμεύσεων και στο θετικό αφήγημα, ούτε οι επανειλημμένες επισημάνσεις του ότι δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στη στρατηγική «λάσπης». Ο ίδιος επιμένει στους συνομιλητές του ότι δεν τον ενδιαφέρει να κυριαρχήσει επειδή θα καταψηφιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά θέλει οι πολίτες να τον εμπιστευθούν και να τον τιμήσουν με τη θετική ψήφο τους. Εξάλλου, στην Πειραιώς, θεωρούν ότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μιλάει για «μαύρο μέτωπο» και σύσσωμο το κυβερνητικό στρατόπεδο μπαίνει στη σύγκριση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. με αρνητικό τρόπο, παρουσιάζοντας την επικράτησή της ως επέλαση του παρελθόντος.

Συστράτευση

Τυχαία δεν είναι ούτε η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να πολιτικοποιήσει προκαταβολικά μια εσωκομματική διαδικασία που σηματοδοτεί και την αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού που ο ίδιος επιδιώκει, καθώς ενόψει των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη των νέων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος στις κάλπες που θα στηθούν σε 339 σημεία της χώρας, απηύθυνε νέο προσκλητήριο συστράτευσης προκειμένου να φύγει «η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση». Κυρίως, όμως, για την επόμενη μέρα, καθώς δεν έθεσε μόνο το διακύβευμα της εκλογικής νίκης, αλλά και της επομένης των εκλογών, προκειμένου να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, κάτι που απαιτεί την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, αλλά κυρίως τη διαμόρφωση μιας μεγάλης «κοινωνικής συμμαχίας». Η Ν.Δ. βρίσκεται εμπράκτως σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το ότι ένα εσωκομματικό γεγονός όπως οι σημερινές κάλπες, κατάφερε να κάνει περισσότερους από 155.000 πολίτες να εγγραφούν για να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εξ αυτών οι 28.000 είναι πολίτες που μόλις έγιναν μέλη της Ν.Δ.). Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον αριθμό «πρωτοφανή» όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς οι πολίτες όχι μόνο εγγράφονται, αλλά κάνουν το παραπάνω βήμα να μετάσχουν και στη διαδικασία.

Στην Πειραιώς δεν κρύβουν και την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι εγγραφές (και η ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ που κατέβαλαν οι εγγραφέντες) αιμοδοτούν το κόμμα με σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που δίνει μεγάλη ανάσα ενόψει εκλογών. Κυρίως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο άνοιγμα που έκανε στην κοινωνία δικαιώνει εμπράκτως όχι μόνο την απόφασή του να ανοίξει τις εσωκομματικές κάλπες και πέραν των κομματικών τειχών, αλλά κυρίως το επίμονο αίτημά του για ανανέωση παντού.

Με το βλέμμα στην Τουρκία

Μηνύματα προς την Τουρκία για τους δύο Ελληνες που κρατούνται εκεί, αναμένεται να απευθύνει τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτος σταθμός τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη, την οποία θα επισκεφθεί με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Δεύτερος σταθμός την Τρίτη η Ιμβρος, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί με αφορμή τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα οποία θα τελεστούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μηνύματα διεθνοποίησης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων αναμένεται να απευθύνει και από την Ιμβρο, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατόπιν σχετικού αιτήματος το οποίο έγινε δεκτό, αναμένεται να γίνει ο πρώτος Ελληνας πολιτικός –με την ιδιότητα του επικεφαλής της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας– που θα επισκεφθεί τους δύο αξιωματικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή