Η πολιορκία ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει την Κεντροαριστερά

Η πολιορκία ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει την Κεντροαριστερά

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλεγαν μεταξύ τους, χωρίς να το διαδηλώνουν: «Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Το έλεγαν εννοώντας ότι η εκλογική επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής δεν νοείται χωρίς την ανάλογη εκλογική απίσχνανση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αντιπαλότητα ποτέ δεν ήταν πιο σφοδρή απ’ όσο τώρα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εξέλαβε ως σχέδιο διάλυσης του νεοσύστατου φορέα την ανάσυρση του «προοδευτικού προσήμου» από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια να προσελκυσθούν στη λογική του αντιδεξιού μετώπου στελέχη της Κεντροαριστεράς. Γι’ αυτό και απάντησε με κήρυξη πολέμου.

Τις αρχικές εκτιμήσεις περί «αμελητέων προσωπικών στρατηγικών», που δεν έπρεπε να πάρουν διαστάσεις, διαδέχτηκε η συνειδητοποίηση ότι η κεντροαριστερή συμμαχία βρισκόταν αντιμέτωπη με αλυσίδα από πολιτικές δολιοφθορές. Ετσι ερμηνεύτηκαν οι κινήσεις που κάνει τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ – κινήσεις που πύκνωσαν μετά το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές τώρα» και προκάλεσαν τη δημόσια προειδοποίηση της ίδιας, την περασμένη Πέμπτη, προς τα στελέχη που «θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων».

Σύμφωνα με την πασοκική ανάλυση, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγνωρίσει ως ζωτική ανάγκη την απαγκίστρωση από τους ΑΝΕΛ και την επανατοποθέτηση του κόμματος προς τις «συγγενείς» δυνάμεις. Δεν βλέπουν, ωστόσο, προσπάθεια προσέγγισης, αλλά άλωσης της Κεντροαριστεράς, με τη συνεργασία πρόθυμων στελεχών της ίδιας. Η καμπάνια αυτή θεωρούν ότι εκδηλώθηκε απροκάλυπτα στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση την περασμένη Κυριακή, με την παρουσία του Νίκου Βούτση, του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Το «μανιφέστο»

Αντιδρώντας σε αυτήν την «εκστρατεία», όπως τη χαρακτήρισε, η Γεννηματά προσπάθησε προχθές με ένα μακροσκελές «μανιφέστο» να εκθέσει τις υπόγειες κινήσεις και να οριοθετήσει ιδεολογικά τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «είτε η δορυφοριοποίηση του Κινήματος Αλλαγής είτε η διάσπαση και διάλυσή του».

Οι συριζαϊκές προσπάθειες διεμβόλησης δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι των ημερών. Εκτυλίσσονται σε πολλά επίπεδα: Από την Αυτοδιοίκηση –που η προοπτική καθιέρωσης της απλής αναλογικής δημιουργεί νέες εκλογικές ανάγκες για τα στελέχη του χώρου– έως τις Βρυξέλλες και το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκτά νέα ερείσματα.

Στην Αυτοδιοίκηση, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναπτύξει δικούς του μηχανισμούς, το νομοσχέδιο Σκουρλέτη έχει, σύμφωνα με την εκτίμηση πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, «ως κύριο στόχο να καταστρέψει το δικό μας δυναμικό στους δήμους και στις περιφέρειες». Πασοκογενείς δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξαναγκάζονται, λένε, σε αντιπολιτευτική σιωπή, προκειμένου να μην αποξενώσουν τους ψηφοφόρους αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποκτήσουν δυσανάλογη ισχύ στα συμβούλια των ΟΤΑ, αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική. «Οι αυτοδιοικητικοί μας, ήδη, ομολογούν ότι δεν έχουν λόγο να ματώσουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ», λέει πηγή με δίκτυο επαφών στην περιφέρεια.

Εξίσου έντονη είναι η πίεση και εκτός συνόρων, στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Hδη, από τις ιταλικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, οπότε χήρεψε η θέση του επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, λόγω μετακίνησης του Πιτέλα, οι γνωρίζοντες επεσήμαιναν τον κίνδυνο να τον διαδεχθεί ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, που χαρακτηριζόταν «πιο φιλοσυριζαίος ακόμη και από τον Πιτέλα». Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Πρώτον, με τον ορισμό της Λούκας Κατσέλη επικεφαλής σε μια task force των Ευρωσοσιαλιστών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στα τέλη Απριλίου. Και, δεύτερον, με τις δηλώσεις του ίδιου του Μπούλμαν την Τρίτη στον ιστότοπο euractiv, με τις οποίες καλούσε τις «προοδευτικές δυνάμεις» να συμπήξουν μέτωπο κατά της Ν.Δ.

Οι δηλώσεις, που χαιρετίστηκαν πανηγυρικά από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Γεννηματά: «Ο κ. Μπούλμαν είναι στέλεχος του SPD. Aς πει στο κόμμα του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με τη Μέρκελ», ανέφερε στο αντιπολιτευτικό «κατηγορώ» της την Παρασκευή.

Πασοκικές πηγές, πάντως, αναγνώριζαν ότι η στάση του Μπούλμαν απηχεί την ανάγκη της φθίνουσας ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να προσεταιριστεί ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 ένα κόμμα που κυβερνά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουν μείνει και πολλά αδελφά κόμματα στην εξουσία», έλεγαν.

Συνωστισμός φιλοδοξιών

Το πολεμικό προσκλητήριο, πάντως, έχει αποδέκτες και εντός του κόμματος. Το μήνυμα που έστελνε η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι κινήσεις σαν αυτή του Ραγκούση είναι πλέον ασύμβατες με την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος Αλλαγής και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται στο εξής μόνο με αθόρυβες διαρροές.

Σύμφωνα με τις πηγές έξω από τον κύκλο της ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την υπαρκτή ανασφάλεια πολλών στελεχών που είναι ευάλωτα στις διακυμάνσεις των δημοσκοπικών επιδόσεων του ΚΙΝΑΛ. Ο εκλογικός ανταγωνισμός έχει οξυνθεί μετά την ένωση με το Ποτάμι και την επανένωση με το ΚΙΔΗΣΟ. Τέτοιος συνωστισμός φιλοδοξιών δεν μπορεί να συγκρατηθεί με μονοψήφια ποσοστά.

Η πεποίθηση, πάντως, των επιτελικών είναι ότι η τάση του ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπολογήσει» στελέχη από την Κεντροαριστερά εκδηλώνεται πολύ όψιμα για να τελεσφορήσει. Θα περιοριστεί στο τέλος σε στελέχη που ήδη είχαν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως η Ξενογιαννακοπούλου ή ορισμένοι περιφερειακοί του Ποταμιού που δεν έχουν άλλον τρόπο να αποφύγουν την αποστρατεία. Η εκτίμησή τους είναι ότι δεν θα βρεθούν άλλοι σαν τον Ραγκούση. Αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, εξυπηρετεί και η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ – σε τόνους που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος: Να συσπειρώσει το Κίνημα Αλλαγής, αναχαιτίζοντας τις φυγόκεντρες τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή