Την απόφαση του ΣτΕ περιμένουν τώρα με αγωνία οι οκτώ

Την απόφαση του ΣτΕ περιμένουν τώρα με αγωνία οι οκτώ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη, ο δικηγόρος των οκτώ Τούρκων αξιωματικών τους τηλεφώνησε με τα καλά νέα: είχε μάθει από δημοσιογράφο πως και δεύτερος αξιωματικός είχε πάρει άσυλο. Χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση, προσπαθούσε να το επιβεβαιώσει. Από την άλλη, στην αστυνομία είχαν πάρει σαφείς εντολές πως ο Τούρκος δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος, τουλάχιστον όχι μέχρι να προλάβει να υποβάλει η κυβέρνηση αίτηση αναστολής. Οπως και έγινε: την επομένη, το αίτημα αναστολής ανακοινώθηκε πριν καν επιδοθούν στον Τούρκο αξιωματικό τα έγγραφα της θετικής απόφασης.

Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι δεν απογοητεύτηκαν, η απόφαση αυτή τους έδινε αισιοδοξία – ειδικά το ότι είχε βγει εν μέσω της διαδικασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγάλει την απόφαση για το εάν τελικά θα δοθεί άσυλο στον Σουλεϊμάν, τον πρώτο Τούρκο που πλέον είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τελικά την Πέμπτη το πρωί ο Αχμέτ –με τον υψηλότερο βαθμό από τους οκτώ, του ταγματάρχη– μάζεψε τα πράγματά του, μπήκε στο περιπολικό και συνοδεία αστυνομικών μεταφέρθηκε και εκείνος στο μέρος όπου μένει ο Σουλεϊμάν εδώ και δύο εβδομάδες.

Φως στο τούνελ

«Επιτέλους, μπορούμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ», είχε πει ο Σουλεϊμάν στους αξιωματικούς υπηρεσίας το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Απριλίου, φεύγοντας από το αστυνομικό τμήμα των Θρακομακεδόνων. Με δύο μικρά σακ-βουαγιάζ στο χέρι, τους αποχαιρέτησε και μπήκε σε αυτοκίνητο της υπηρεσίας με κατεύθυνση τη νέα του διεύθυνση.

Ηταν ξεκάθαρο όμως από την πρώτη στιγμή πως δεν θα έμενε σε κάποιο χώρο που θα επέλεγε ο ίδιος, αφύλαχτος, όπως είχε γίνει την πρώτη φορά που αφέθηκε ελεύθερος. Τότε, στις 29 Δεκεμβρίου, με τη θετική απόφαση του ασύλου στο χέρι, είχε φύγει από τους Θρακομακεδόνες με ένα ταξί, και είχε μείνει σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς να χρειαστεί να δηλώσει κάπου επίσημα τη διεύθυνση και χωρίς καμία φύλαξη, είχε μάλιστα κάνει δειλά μερικές βόλτες – όπως π.χ. ένα σούρουπο στην εκκλησία του Αη – Γιώργη στην κορυφή του Λυκαβηττού. Οταν όμως δέκα ημέρες αργότερα ήταν καθ’ οδόν για να παραλάβει τα τελικά χαρτιά του ασύλου, έμαθε πως είχε γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για αναστολή της απόφασης και τελικά συνελήφθη (μέσα στην υπηρεσία ασύλου).

Υστερα από μερικές ώρες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη επέστρεψε τους Θρακομακεδόνες. Εκεί, οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι είχαν κρεμάσει από τα κάγκελα του κελιού ένα μικρό πανό με την ελπίδα πως θα τον έκαναν να γελάσει: «Σάλι (τον αποκαλούν έτσι από το ίνδαλμά του, τον έμπειρο Αμερικανό πιλότο που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μανχάταν), καλώς ήρθες σπίτι, όλα θα πάνε καλά!».

Και πράγματι το επόμενο διάστημα προσπαθούσαν να είναι θετικοί, βρίσκοντας μικρά πράγματα να τους δίνουν κουράγιο. Το διάβασμα, τη μουσική, και τον νέο, ένατο συγκάτοικο που είχαν αποκτήσει στις αρχές Μαρτίου: ένα περιστέρι που είχαν βρει τραυματισμένο στον χώρο που προαυλίζονταν. Το ονόμασαν «Σεισμό» γιατί την ημέρα που το βρήκαν είχαν νιώσει έναν ισχυρό σεισμό. Προμηθεύτηκαν γάζες και διάφορα φάρμακα και προσπάθησαν να το περιθάλψουν. Στόχος τους να δυναμώσει και να μπορεί να ξαναπετάξει ελεύθερο πάλι.

Η επόμενη ημέρα

Ηταν σαφές πως όλο αυτό το διάστημα στο μυαλό τους ήταν η «επόμενη ημέρα» – η οποία στην πραγματικότητα θα ξεκινήσει από την απόφαση του ΣτΕ. Ξέρουν πως θα προδικάζει μελλοντική κρίση του δικαστηρίου και για τους υπόλοιπους. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, οι αποφάσεις και στη συνέχεια οι ενέργειες των οκτώ, ήταν κοινές. (Η σειρά με την οποία βγήκαν οι αποφάσεις της επιτροπής ασύλου είναι τυχαία.) Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και όταν ο Σουλεϊμάν έφυγε πρώτος από το αστυνομικό τμήμα των Θρακομακεδόνων ήταν μια μεγάλη νίκη για όλους.

Πράγματι, με μυστικότητα –αλλά όχι με ελικόπτερο όπως γράφτηκε– μπήκε στο αυτοκίνητο και οδηγήθηκε από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου πλέον μένει – δεν πρόκειται για διαμέρισμα αλλά για δωμάτιο, σε κτίριο που ανήκει στην αστυνομία κάπου στην Αττική και που ούτως ή αλλιώς φυλάσσεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Σουλεϊμάν αντιλαμβανόμενος πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από την αστυνομία για τα νέα δεδομένα φύλαξης και προστασίας του, προσπαθεί να μην τους αναστατώνει – δεν ζητάει να χρησιμοποιήσει τηλέφωνο παρά μόνο μέσω των δικηγόρων του και δεν ζητάει να βγαίνει παρότι θεωρητικά μπορεί. Μονάχα ένα απόγευμα, που ένιωθε μόνος του, ρώτησε εάν θα μπορούσε να επισκεφτεί το κρατητήριο των Θρακομακεδόνων, για να δει τους άλλους επτά. Εκείνοι το δέχτηκαν και με συνοδεία περιπολικών πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Και εκεί, στους Θρακομακεδόνες, το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των έξι πλέον Τούρκων. Ηδη από τις ημέρες του Πάσχα, ειδικά κλιμάκια της αστυνομίας έκαναν αυτοψία στον χώρο και έκτοτε υπάρχει και εκεί αυξημένη φύλαξη από ομάδες της ΟΠΚΕ, ενώ περιμετρικά έχουν πλέον τοποθετηθεί παντού κάμερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή