Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/05/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε η συμφωνία για την «Καλογήρου»

Το πράσινο φως άναψε, χθες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αναφορικά με τη συμφωνία εξυγίανσης της «Καλογήρου», η οποία πλέον έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο του επιχειρηματία του κλάδου του λιανεμπορίου κ. Σάμι Φάις, με τη συμμετοχή και μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες, οι νέοι επενδυτές θα εισφέρουν κεφάλαια ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα αναλάβουν και την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού 15 εκατ. ευρώ της παλιάς εταιρείας. Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας «Λεμονής» προβλέπει επάνοδο σε θετική λειτουργική κερδοφορία από το 2018 και επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα του 2016 την ίδια χρονιά. Εκτιμά, επίσης, πως ο τζίρος της «Λεμονής», από τα 43,033 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 30,123 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, θα φθάσει στα 45,184 εκατ. ευρώ και στα 54,963 εκατ. ευρώ το 2023.

Ο ΟΤΕ επένδυσε 115 εκατ. για νέα δίκτυα στην Ελλάδα

Σε 167 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις (κεφαλαιουχικές δαπάνες) του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2018. Το 70% αφορούσε την Ελλάδα και το υπόλοιπο 30% τη Ρουμανία και την Αλβανία. Στην Ελλάδα στους πρώτους τρεις μήνες ο ΟΤΕ επένδυσε 115 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία 50 εκατ. ευρώ και στην Αλβανία 1 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως στα δίκτυα νέας γενιάς και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, το 2018 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα, δεδομένου ότι το 2016-17 ο ΟΤΕ έριξε σημαντικά κεφάλαια για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών.

Διαμαρτυρία κατά μείωσης των συντάξεων χηρείας

Εξω από τη Βουλή βρέθηκαν χθες οι χήρες, κυρίως στρατιωτικών, που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Οι χήρες, αφού πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, έκαναν πορεία προς στη Βουλή και έκλεισαν τη Βασιλίσσης Σοφίας, ζητώντας την άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης σύνταξης χηρείας, την επαναφορά ποσοστού στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο εκλιπών, αλλά και τη μείωση σε 3 των απαιτούμενων ετών εγγάμου βίου.

Η Πειραιώς πουλάει θυγατρικές στα Βαλκάνια

Στην πώληση των θυγατρικών της τραπεζών από Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία, έως το τέλος του 2018, θα προχωρήσει ο όμιλος Πειραιώς, στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πωλήσεις των θυγατρικών, μαζί με τις άλλες δύο των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (Amoeba και Arctos) που είναι σε εξέλιξη, θα οδηγήσουν σε μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλος του έτους. Αυτές οι κινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) από 14% στο πρώτο τρίμηνο στο 15%.

Παράταση στο πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων

Παράταση έως τις 8 Ιουνίου έλαβε η πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος που έληγε χθες και αφορούσε το πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση 50 επιλεγμένων ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και ο σχετικά περιορισμένος χρόνος που μεσολάβησε από την προκήρυξη της σχετικής διαδικασίας ήταν οι βασικοί λόγοι για τη σχετική καθυστέρηση, καθώς, κατά κανόνα, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται κάποιον χρόνο έως ότου μελετήσουν τις προοπτικές του κάθε ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και «φιλέτα», όπως το πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace στην οδό Σταδίου, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010. Στη λίστα των 50 ακινήτων εντοπίζονται ακόμα και μεμονωμένες ιδιοκτησίες, όπως, για παράδειγμα, γραφεία ή διαμερίσματα, τα οποία, αν ομαδοποιούνταν, θα μπορούσαν να καταστούν ελκυστικότερα για τους επενδυτές και να αξιοποιηθούν ευκολότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή