Το παράνομο εμπόριο φαρμάκων με «κρατικά είδη»

Το παράνομο εμπόριο φαρμάκων με «κρατικά είδη»

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με το εν Ελλάδι κύκλωμα παράνομης εμπορίας φαρμάκων και τους δεκάδες συλληφθέντες, έχουν, όπως αποκαλύπτει η «Κ», σύνθετο παρασκήνιο και… διεθνή προϊστορία. Το κουβάρι ξετυλίγεται: Στα τέλη του 2014 μια ομάδα φαρμακαποθηκαρίων της Αθήνας αποφάσισε να στραφεί στην τότε ηγεσία του ΕΟΦ και να της μιλήσει για ένα «πρωτότυπο» δίκτυο παράνομων εξαγωγών φαρμάκων που διακινούνταν μόνο από τα δημόσια φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα, κυρίως ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα, κατέληγαν στη φαρμακαποθήκη ΛΟΥΝΑΦΑΡΜ στο Μάχλοου του Βραδεμβούργου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο.

Την υπόθεση ανέλαβε να εξιχνιάσει η νέα πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγήτρια Κατερίνα Αντωνίου και η διοίκηση της οικονομικής αστυνομίας. Ο έλεγχος στη γερμανική αποθήκη και σε υποκατάστημά της στο Οφενμπαχ έδειξε ότι οι καταγγέλλοντες «κάτι ήξεραν».

Από Ολλανδία

Η αποθήκη της ΛΟΥΝΑΦΑΡΜ στο Οφενμπαχ προμηθευόταν τα αντικαρκινικά φάρμακα από την εταιρεία Printemps Hospital Supplies GMBH, μια ΕΠΕ που είχε δημιουργήσει ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πολυπληθούς κυκλώματος 70χρονος Αιγύπτιος Ντεγιάμπ Χ.Μ.Ρ., στο Λίμπουργκ της Ολλανδίας. Από το υλικό της δικογραφίας, που ετέθη υπόψη της «Κ», δεν είναι σαφείς οι ροές των φαρμάκων, αλλά οι προανακριτικοί υπάλληλοι θεωρούν πιθανότερη την αφαίρεσή τους από κρατικά φαρμακεία και νοσοκομεία στην Ελλάδα και την απευθείας αποστολή τους στη Γερμανία. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παραδοχή, έγιναν ενδοκοινοτικές παραδόσεις (κλεμμένων μεταξύ των άλλων σκευασμάτων) από το 2013 έως το 2015 ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.

Στα «χαρτιά», πάντα τα σκευάσματα έφταναν από την Αίγυπτο σε φαρμακείο της Καλλιθέας, που είχε νοικιάσει ο Αιγύπτιος και «δούλευε» φαρμακοποιός (γυναίκα) για λογαριασμό του. Στα «χαρτιά» επίσης, τα τιμολόγια των φαρμάκων φαινόταν να εισάγονται από την Αίγυπτο, αλλά από την ανάλυση των τραπεζικών συναλλαγών του φαρμακείου δεν φαίνεται να εξοφλούνται τιμολόγια έναντι αγορών από την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να διακινούν έως 15% του τζίρου φαρμάκων από παράλληλες εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρύθμιση που αφενός μεν τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουν περισσότερα και αφετέρου να παίρνουν μερίδια από τους ανταγωνιστές τους στη γερμανική αγορά. Οι παράλληλες εξαγωγές επίσης δίνουν τη δυνατότητα σε ελληνικές φαρμακαποθήκες αλλά και σε φαρμακεία να πετυχαίνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε άλλες φαρμακαποθήκες

Τα κλαπέντα σκευάσματα κατά κανόνα έφταναν επίσης σε μια ελβετική φαρμακαποθήκη και σε ακόμα μία γερμανική, τη Rheingold. Η εταιρεία αυτή, που επίσης ανήκει στον 70χρονο Αιγύπτιο, έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά καθώς υπήρξε «αγοραστής» για τις φαρμακαποθήκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, εμφανίζει μια «αδελφή» εταιρεία με το ίδιο όνομα στην Κύπρο. Ο Ντεγιάμπ εμφανίζεται επί 12 χρόνια διευθυντής της εταιρείας στην Εσση, κοντά στο Οφενμπαχ, αλλά το πρώτο τιμολόγιο που βρέθηκε για τη συναλλαγή του Ντεγιάμπ με τη ΛΟΥΝΑΦΑΡΜ μέσω του φαρμακείου της Καλλιθέας τιμολογείται το 2013.

Κύκλοι της αγοράς επισήμαναν με νόημα ότι αν τα στοιχεία της έρευνας είναι σωστά, η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τη δημιουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που ουδέποτε ελέγχονται ταυτόχρονα… Ετσι, αν κάποιος φαρμακοποιός δίνει στη Θεσσαλονίκη τρία σκευάσματα που υπεξαιρούνται, τότε μπορεί να δανεισθεί άλλα τρία από άλλο φαρμακείο που δεν ελέγχεται ταυτόχρονα. Τόσο απλό…

Ο Ντεγιάμπ έχει ακόμα επαφές και με άλλες τρεις φαρμακαποθήκες. Οσα φάρμακα δεν ήταν σε θέση να πουλήσει, φέρεται να τα διοχέτευε σε φαρμακαποθήκη στην Καλλιθέα, που με τη σειρά της τα έστελνε από… άλλον δρόμο στις αγορές του εξωτερικού. Τα σκευάσματα είναι το Stelara (ψωρίαση), το Neulasta (χημειοθεραπευτικό), το Humira (ρευματοειδής αρθρίτιδα), το Avastin (χορηγείται σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία), το Velcade (στη θεραπεία του μυελώματος), το Keytruda (για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα από φαρμακείο ιδιωτικής κλινικής), το Tarceva (αντικαρκινικό). Στο σπίτι του ιδιοκτήτη της φαρμακαποθήκης, που δεν προφυλακίσθηκε επειδή μπορούσε να αποδείξει ποσοστό αναπηρίας 75%, στη Γλυφάδα, βρέθηκαν σφραγίδες άλλων τεσσάρων εταιρειών. Στην κατοχή συνεργάτη του βρέθηκαν στοιχεία μιας εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιας ελβετικής τράπεζας και μιας τράπεζας στο Αμπου Ντάμπι. Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω φαρμακαποθήκης είχε απασχολήσει και πάλι τις Αρχές το 2010 για παράνομες εξαγωγές, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει και πάλι τη δραστηριότητα μετά το 2013.

Και στη Νάπολη

Αλλη φαρμακαποθήκη στο Παλαιό Φάληρο έστελνε στη φαρμακαποθήκη «Σαν Βίτο» στη Νάπολη αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα. Οι πηγές των φαρμάκων δεν φαίνεται να έχουν προσδιορισθεί επακριβώς από την προανάκριση. Ενας μάλιστα κατηγορούμενος, επίσης Αιγύπτιος, δεν είχε τη δυνατότητα να χειρίζεται το κινητό του τηλέφωνο και έβαζε συγγενικό του πρόσωπο να φωτογραφίζει σκευάσματα που επρόκειτο να δώσει για την παράνομη διακίνηση. Ο εν λόγω κατηγορούμενος που προφυλακίσθηκε, ιδιοποιείται τα φάρμακα παράνομα από εργαζόμενες στο Λαϊκό Νοσοκομείο που τα παραδίδουν σε πρώην συνάδελφό τους, ο οποίος με τη σειρά του τα δίνει στον πρώτο διακινητή.

Οσο «απλώνεται» το δίκτυο των «αγοραστών», τόσο στα αντικαρκινικά σκευάσματα προστίθενται και κοινά φάρμακα όπως παρακεταμόλη, σωληνάρια κρέμας κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται βιβλιάρια ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να διοχετεύονται από ιατρούς στο «κύκλωμα». Ενας μόνο γιατρός έχει συνταγογραφήσει στους εμπλεκόμενους φάρμακα 49.245 ευρώ. Η δραστηριότητά του φαίνεται να συνδέεται με κυπριακή εταιρεία. Αλλος κατηγορούμενος γιατρός έχει συνταγογραφήσει το σκεύασμα Stelara, σε συνολικό ποσό 9.142 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή