Τα 15 λεπτά του Μπορίσοφ με το «ιερό δισκοπότηρο»

Τα 15 λεπτά του Μπορίσοφ με το «ιερό δισκοπότηρο»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια στιγμή στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος, πριν από λίγες ημέρες, για να προσκυνήσει στη Μονή Ζωγράφου, όπου εγκαταβιούν ομοεθνείς του μοναχοί, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε να τον οδηγήσουν σε χώρο της μονής, όπου φυλάσσεται ένα πολυσέλιδο βιβλίο του 17ου αιώνα. Και βρέθηκε εκεί επί δεκαπέντε λεπτά, μόνος, προσκυνώντας το «ιερό δισκοπότηρο» του βουλγαρικού έθνους.

Το μοναδικό αυτό κειμήλιο άρπαξαν από το μοναστήρι οι μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ, τον οποίο υπηρέτησε ως σωματοφύλακας ο σημερινός πρωθυπουργός, σε μια επιχείρηση-θρίλερ. Πριν από χρόνια, στην Ιερά Μονή Ζωγράφου στον Αθω, γνωστή ως βουλγαρικό μοναστήρι, ομάδα Βούλγαρων ειδικών εργαζόταν για τη συντήρηση του κειμηλίου της «Ιστορίας του Παϊσίου». Το βιβλίο, γραμμένο τον 17ο αιώνα από τον μοναχό Παΐσιο, θεωρείται ότι θεμελιώνει τη βουλγαρική εθνική ταυτότητα, και φυλασσόταν από τους Βούλγαρους μοναχούς. «Βούλγαρε, μάθε να γνωρίζεις την φυλήν σου και την γλώσσαν σου. Αγάπα την πατρίδα σου και απόθανε δι’ αυτήν. Προσπάθησε να διδαχθείς πώς ήτο οργανωμένος ο λαός σου, μάθε ότι είχες Βασιλείς, Πατριάρχας και Αγίους. Οι Ελληνες και οι Σέρβοι μάς εμπαίζουν διότι είμεθα ταπεινής καταγωγής άνευ Τσάρων, Πατριαρχών και Αγίων, άνευ Ιστορίας. Εγώ όμως διά τούτο αγωνίζομαι να αποδείξω το εναντίον και γράψω την Ιστορίαν ταύτην», γράφει στον πρόλογό του ο «θούριος» του βουλγαρικού έθνους.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την «αποκατάσταση» και ένας νεαρός μοναχός αντιλήφθηκε ότι το κειμήλιο είχε αφαιρεθεί και στη θέση του είχε τοποθετηθεί ακριβές αντίγραφό του. Κατάλαβε τι είχε συμβεί, αλλά ποιος τολμούσε τότε να τα βάλει με τον Ζίβκοφ; Ετσι, όταν το καθεστώς κατέρρευσε, έστειλε επιστολή στον πρώτο μετακομμουνιστή πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ, στην οποία εξιστορούσε την κλοπή για την οποία κατήγγειλε ως δράστη Βούλγαρο ακαδημαϊκό μέλος της ομάδας των «συντηρητών», που λειτουργούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Ζίβκοφ. Η αποκάλυψη προκάλεσε αίσθηση και ακολούθησαν αντιδράσεις όταν το κειμήλιο «εθεάθη» εκτιθέμενο στο ιστορικό μουσείο της Σόφιας. Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνέβαλαν στην επιστροφή του κειμηλίου το 1998 από τον τότε πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ.

Στο παρασκήνιο

Πίσω από τη λάμψη με την οποία το βυζαντινό τυπικό περιβάλλει τις επισκέψεις ηγετών και υψηλών προσωπικοτήτων στην αγιορείτικη κοινωνία, συμβαίνουν πολλές φορές γεγονότα, που κάνουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντα αυτά τα προσκυνήματα. Οπως για παράδειγμα η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2014, όταν ευρισκόμενος στον ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές ζήτησε ο ίδιος να μείνει για λίγο μόνος απέναντι στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του «Αξιον Εστί».

Οπως ήταν επόμενο, η «συνομιλία με την Παναγία» μονοπώλησε, εντός και εκτός του Αθω, τις συζητήσεις. Τον ώθησαν άραγε μεταφυσικές αναζητήσεις ή, όπως έσπευσαν να μεταδώσουν κακεντρεχείς, η κίνηση απέβλεπε στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, στον δρόμο για την πρωθυπουργία; Πάντως, η απήχηση της πρωτοβουλίας του υπήρξε θετική…

Απαρατήρητη δεν πέρασε και η δυσαρέσκεια του κ. Προκόπη Παυλόπουλου γιατί δεν προβλέφθηκε να καθήσει σε στασίδι πλάι στον Βλαντιμίρ Πούτιν στη δοξολογία στο Πρωτάτο και η επιλογή του να μην τον συνοδεύσει μέσα στον ναό – το «συμβάν» δεν καταγράφηκε και φυσικά δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οπως δεν είδε το φως της δημοσιότητας η άρνηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να πιει νερό από το ποτήρι που του σέρβιραν οι μοναχοί μαζί με το πατροπαράδοτο λουκούμι στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας. Το φάντασμα της δηλητηρίασης από τοξίνες στο ποτό ή το φαγητό του προκάτοχου του Βίκτορ Γιούσενκο, τον έκανε να ζητήσει από έναν εκ των φρουρών του να του δώσει δικό του εμφιαλωμένο μπουκάλι.

Ούτε έγινε γνωστό εκτός Αγίου Ορους ένα επεισόδιο όταν, τέλη δεκαετίας του ’80, ο τότε ισχυρός άντρας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επισκέφθηκε το Αγιον Ορος και πήγε με το ελικόπτερο στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου εγκαταβιούν σερβικής καταγωγής μοναχοί. Η υποδοχή των παραδοσιακά εθνικιστών Σέρβων μοναχών ήταν τυπική και μάλλον ψυχρή. Φεύγοντας ο Μιλόσεβιτς, οι καλόγεροι έπλυναν με ζεστό νερό το… οδόστρωμα στο οποίο περπάτησε από τον χώρο προσγείωσης του ελικοπτέρου μέχρι το μοναστήρι. Θεώρησαν ότι «μαγαρίστηκε» από πόδι κομμουνιστή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή