Παγιδευμένοι στην ακρασία της εξουσίας

Παγιδευμένοι στην ακρασία της εξουσίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις πριν από δέκα μέρες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δημοσίευσε σε φιλική του εφημερίδα, άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Καθαρή έξοδος, καθαρότερες οι διαχωριστικές γραμμές». Υποτίθεται ότι «H Ελλάδα, μετά οκτώ χρόνια μνημονιακής επιτροπείας, είναι έτοιμη να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση». Τυχερή η κυβέρνηση. Πέτυχε τον στόχο κι ευτυχώς διατηρούνται οι «διαχωριστικές γραμμές». Κυρίως αυτό απολαμβάνουν, να κατατροπώσουν την αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι ότι «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει. Είναι μύθος αλλά είναι και κάτι χειρότερο, ακρασία. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει, αντιλαμβάνονται τι θα έπρεπε να κάνουν, αλλά δεν μπορούν. Είναι ακρατείς. Πάσχουν από ακρασία που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη σημαίνει ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αλλά δεν μπορούν επειδή παρασύρονται από το πάθος τους.

«Ο ακρατής πράττει εν γνώσει του άσχημες πράξεις υπό το κράτος του πάθους του» (Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια 1145β 12-13). Αυτούς που, ενεργώντας αντίθετα προς τον ορθό λόγο, φτάνουν σε υπερβολή σε σχέση με ευχάριστες απολαύσεις, ο Αριστοτέλης, τους θεωρεί ακρατείς με την προσθήκη «ως προς τα χρήματα», «ως προς το κέρδος», «ως προς την τιμή», «ως προς τον θυμό». (1147b – 1148b) Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακρασία ως προς τη διατήρηση της κυβέρνησης. Το πάθος της εξουσίας.

Αφού για πολλούς μήνες η «καθαρή έξοδος» έγινε σημαία της κομματικής ρητορικής, διαχωριστική γραμμή, τάφρος που χώριζε τους καλούς από τους κακούς, τώρα ήρθε η ώρα της αποκάλυψης. Δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η «ενισχυμένη εποπτεία». Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το τι σημαίνει:

• Αξιολογήσεις μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανείων του Δημοσίου.

• Τα νέα μέτρα, που προτείνει η Κομισιόν, επιβάλλονται άμεσα και θεωρείται εκ των προτέρων πως έχουν εγκριθεί και από το Eurogroup – εκτός αν συνεδριάσει μέσα σε 10 μέρες και τα απορρίψει με ειδική πλειοψηφία.

• Στην ψηφοφορία αυτή, δεν ψηφίζει η Ελλάδα. Ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Eurogroup, το οποίο ενεργεί χωρίς να λάβει υπόψη την ψήφο του οικείου κράτους-μέλους το οποίο αφορούν τα μέτρα. Τα παράλογο αποτέλεσμα της ακρασίας είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «καθαρή έξοδο» και μόλις αυτή «πραγματοποιηθεί», θα εφαρμόσει μέτρα όπως μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, που καταδίκαζε. Και θα συνεχίζει να κινείται στο αυστηρό πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπει ότι τις αποφάσεις μετά το 2018, για νέα μέτρα, θα λαμβάνουν οι δανειστές. Αν η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα, δεν θα χρειάζεται να παίρνει επιπλέον μέτρα. Αν όμως δεν κάνει όσα χρειάζονται, θα επιβάλλονται μέτρα ώστε να έχει ανταλλάγματα όπως ελάφρυνση χρέους και διευκολύνσεις. Προφανώς κανένα πρόσθετο μέτρο δεν επιβάλλεται, εάν δεν χρειαστεί.

Εκτός από την Ελλάδα, άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. μπήκαν σε μνημόνια. Οι άλλες χώρες βγήκαν ταχύτατα από τα μνημόνια και απέδειξαν πως εφάρμοσαν τα αναγκαία μέτρα για να ξεφύγουν από την κρίση, χωρίς «δεκανίκια» από νέα προγράμματα. Καμία χώρα δεν καθυστέρησε οκτώ χρόνια όπως η Ελλάδα, όλες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα σε λιγότερο από 3 χρόνια. Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν τα προγράμματα που εφάρμοζαν, με πολιτική συναίνεση και υπευθυνότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή