Ο ευρωσκεπτικισμός, έτοιμος να κυβερνήσει την Ιταλία

Ο ευρωσκεπτικισμός, έτοιμος να κυβερνήσει την Ιταλία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα μετά τις παρατεταμένες μετεκλογικές διεργασίες στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης: μια κυβέρνηση αποτελούμενη από δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε στα μέσα της εβδομάδας τελεσίγραφο στα κόμματα να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν μια «ουδέτερη» κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 και θα παραιτηθεί τον Δεκέμβριο ή αν θα οδηγήσουν την Ιταλία εκ νέου στις κάλπες. Τα δύο κόμματα ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι σήμερα ή τις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά αύριο.

Χωρίς Μπερλουσκόνι

Από τον Μάρτιο, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, το βασικό εμπόδιο ήταν η επιμονή του ηγέτη της Φόρτσα Ιταλία, πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Το Κίνημα των 5 Αστέρων, ωστόσο, έθετε βέτο στην προοπτική, κατηγορώντας τον για τη διαφθορά στη χώρα. Από την πλευρά του ο Σαλβίνι, ο οποίος κατέβηκε στην τελευταία αναμέτρηση, συνεργαζόμενος με τον Μπερλουσκόνι υπό τη σκέπη της Κεντροδεξιάς, επέδειξε μια εντυπωσιακή πίστη στον σύμμαχό του, αρνούμενος να τον εγκαταλείψει. Τη λύση έδωσε τελικά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται πως αποφάσισε να υποχωρήσει υπό την πίεση στελεχών του κόμματός του, καθώς σε περίπτωση νέων εκλογών τα ποσοστά της Φόρτσα Ιτάλια θα μπορούσαν να συρρικνωθούν σημαντικά.

Αντίθετα, πρόσφατη δημοσκόπηση της «Ρεπούμπλικα» εμφανίζει τη Λέγκα να κερδίζει περίπου 5% (από 17% τον Μάρτιο σε 22%) και το Κίνημα των 5 Αστέρων να παραμένει στάσιμα στο 33%. Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι έχει ξεπεράσει σε επίπεδο δημοτικότητας τον Ντι Μάιο με 44% έναντι 37%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον 81χρονο Μπερλουσκόνι. «Τώρα πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πράγματι ότι σήμανε το τέλος εποχής για τον Μπερλουσκόνι», είπε στον «Γκάρντιαν» ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο  «Γκίντο Κάρλι», Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με έδρα τη Ρώμη.

Ντι Μάιο και Σαλβίνι δηλώνουν διατεθειμένοι να θυσιάσουν την πρωθυπουργία, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών και Εσωτερικών αντίστοιχα. Αμφότεροι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ανήκουν στη μεσαία τάξη. Ναπολιτάνος ο πρώτος, Μιλανέζος ο δεύτερος, επαίρονται για την καταγωγή τους. Πρώην γκαρσόνι αποκαλεί ο Τύπος τον Ντι Μάιο, ενώ ο ίδιος ο Σαλβίνι αρέσκεται να θυμίζει πόσο ακαλλιέργητος είναι: Αν πάει σε κάποια έκθεση ζωγραφικής θα φύγει σε πέντε λεπτά, από το θέατρο αποχωρεί στο διάλειμμα.

Ο Ντι Μάιο έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή πολιτική σταδιοδρομία και στην ηλικία των 31 ετών ηγείται του μεγαλύτερου σχηματισμού στην Ιταλία. Γόνος ενός νεοφασίστα μικροεπιχειρηματία και μιας δασκάλας, έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής το 2013. Θερμός υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο Σαλβίνι φέρνει τη χώρα του εγγύτερα στη Βουδαπέστη από το Βερολίνο, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες του γαλλογερμανικού άξονα για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. Οι βασικές του προτάσεις για ανάκληση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θεσπίστηκαν το 2011 και για ενιαία φορολογία 15% σε εισοδήματα και επιχειρήσεις απειλούν να βυθίσουν τα κρατικά έσοδα. Η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 20 δισ. ευρώ.

Μπορεί ο Ντι Μάιο να έχει εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ιταλία, αλλά όλες του οι προτάσεις και πρωτοβουλίες είναι υπονομευτικές για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις κυοφορούμενες αλλαγές στην Ε.Ε. Ετι σκληρότερος είναι ο Σαλβίνι, ο οποίος επιμένει πως η χώρα πρέπει να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα από το ενιαίο νόμισμα, όποτε τουλάχιστον αυτό καταστεί πολιτικά εφικτό. Ο Ματαρέλα, πάντως, προειδοποίησε τους δύο επίδοξους εταίρους να αποφύγουν μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή