Το πιο καθοριστικό καλοκαίρι

Το πιο καθοριστικό καλοκαίρι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση από τη διορισμένη από τη FIFA διοίκηση στην ΕΠΟ σε μια αιρετή φυσική ηγεσία ολοκληρώθηκε με τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, όμως η επιδιωκόμενη μετάβαση στην ομαλότητα δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Αντιθέτως, διάφορα αρνητικά περιστατικά, με αποκορύφωμα την ένοπλη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο «πόλεμος» για τον τελικό του Κυπέλλου, οι συνεχείς δηλώσεις και διαμαρτυρίες για τη διαιτησία σε όλους τους τόνους, με ή χωρίς αφορμή, από την πλευρά κυρίως του Ολυμπιακού και πρωτίστως η εισήγηση για «Grexit» της διορισμένης από τις FIFA/UEFA «Επιτροπής Παρακολούθησης» της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, έχουν φέρει ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο στο «σημείο μηδέν».

Παράλληλα, στο από πολλές απόψεις προβληματικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο συντελούνται δραματικές εξελίξεις, όπως η αποχώρηση της NOVA από τις διαπραγματεύσεις για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας και κυοφορούνται αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του αριθμού των ομάδων και πιθανόν την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Επανεκκίνηση

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύπλοκο μωσαϊκό, με τα εμπλεκόμενα μέρη να επιχειρούν το καθένα από τη δική του πλευρά να θέσουν τους νέους κανόνες του παιχνιδιού που θα μπορούσε να ονομαστεί «επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου».

Τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που προϊδεάζουν για ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι, έχουν να κάνουν κατ’ αρχάς με το «Grexit» και την «Επιτροπή Παρακολούθησης»

Ο χθεσινός τελικός Κυπέλλου θεωρήθηκε ως «crash test» για την ενεργοποίηση ή μη της ποινής του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αν η πρόταση της «Επιτροπής Παρακολούθησης» για «Grexit» δεν υιοθετηθεί από το κογκρέσο της FIFA, θα μπει σε εφαρμογή το «plan b», το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές. Στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναμένεται να προστεθεί, μετά τους Περέιρα και Μαρίν, ένα ακόμα μέλος από το εξωτερικό, διορισμένο από τις υπερεθνικές αρχές. Παράλληλα, από τις πρώτες αγωνιστικές του επόμενου πρωταθλήματος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το video assistant referee (VAR), που αποτελεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια περιορισμού των διαιτητικών λαθών.

Στο κομμάτι της ποδοσφαιρικής Δικαιοσύνης, οι τακτικοί δικαστές θα παραμείνουν, αλλά θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην καθυστερούν οι αποφάσεις, μέσω συνεχών αναβολών και προθεσμιών για καταθέσεις υπομνημάτων. Δεν αποκλείεται σε πρώτο βαθμό οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Στην ατζέντα βρίσκονται πάντα τα θέματα των «ύποπτων αγώνων» που ενδέχεται να έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς λόγους και της αντιμετώπισης της βίας που έχει αποδειχθεί Λερναία Υδρα.

Επίσης, από τη νέα περίοδο, σε αντίθεση με τη φετινή, στην οποία η ηγεσία της ΕΠΟ έδειξε ανοχή, όλες οι δημόσιες δυσμενείς κρίσεις κατά θεσμών (π.χ. κατά της διαιτησίας και των διαιτητών) θα παραπέμπονται πάραυτα στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

Τα έσοδα

Οσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα, ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο πρόεδρος της ΕΠΟ φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη μείωση των ομάδων και να εγγυηθούν έσοδα, προφανώς μέσω της συνδιαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων λόγω σύμπραξης NOVA – ΕΡΤ, αφού το θέμα της θεσμοθέτησης ποσοστού από το στοίχημα υπέρ του ποδοσφαίρου, για ακόμη μία φορά δεν φαίνεται να προχωρά.

Τα «εγγυημένα έσοδα» θα είναι το αντάλλαγμα για τη μείωση ομάδων και τη δημιουργία της Λίγκας 1 και Λίγκας 2 με τη συμμετοχή δέκα έως 12 ομάδων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι δύο επαγγελματικές λίγκες –Σούπερ Λίγκα και Football League– δεν έχουν δείξει ενθουσιασμό για την υπό συζήτηση αναδιάρθρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή