Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/05/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός κούρσας για την προεδρία του ΣΕΒ λόγω μιας παλιάς ιστορίας

Τελικά δεν ήταν χωρίς συνέπειες η δίωξη που άσκησε εισαγγελέας κατά του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του πρώην προέδρου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς κρίθηκε πως η δικαστική εκκρεμότητα θα ήταν μια «σκιά» στην άσκηση των καθηκόντων του.

Κατόπιν αυτού, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ο Θεόδωρος Φέσσας στη προεδρία του ΣΕΒ τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως η δίωξη για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων ασκήθηκε επειδή, σύμφωνα με την εισαγγελία, έμβασμα από εταιρεία συμφερόντων του κ. Μυτιληναίου εντοπίστηκε σε εταιρεία του κ. Νέζη και αφορούσε ανάθεση στη ΜΕΤΚΑ ενός έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Η υπόθεση ανάγεται στο 2003 και καταγγελίες είχε κάνει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Πάντως, η υπόθεση έχει κριθεί στο παρελθόν τρεις φορές.

Η πρώτη φορά ήταν με δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία, η δεύτερη με απαλλακτικό βούλευμα, ενώ ο κ. Νέζης, που είχε αντιμετωπίσει κατηγορία για απιστία σε βαθμό πλημμελήματος, είχε απαλλαγεί δικαστικά ελλείψει δόλου.

Το μνημόνιο  ονομάζεται πια «εργαλείο», σχολίασε ο Φίλιππος Σαχινίδης, στην πρώτη του ανακοίνωση ως γραμματέας Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής προχθές, με αφορμή την επιστολή του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που κάνει αναφορά στο «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» μετά το μνημόνιο. «Η Ευρώπη το έχει τούμπανο και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρυφό καμάρι», λέει. «Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να χτίσει τη νέα της πολιτική αφήγηση με την καθαρή έξοδο στις αγορές».

Εχει ενδιαφέρον πως ο κ. Σαχινίδης, που έχει ζήσει από πρώτο χέρι, ως υπουργός, τα μνημόνια, ξεκαθαρίζει ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση, αλλά η κρίση τα μνημόνια και άρα το ερώτημα τώρα είναι αν έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές για να μπούμε σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει τις σωστές απαντήσεις, καταλήγει.

Εστειλαν πρόστιμα που δεν… ισχύουν

Αναυδοι έχουν μείνει οι λογιστές με τα προσκλητήρια-πρόστιμα που έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες αρκετοί φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ έχει κοινοποιήσει πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων του 2015. Παρά το γεγονός ότι οι κοινοποιήσεις γίνονται με καθυστέρηση τριών χρόνων, είναι και λανθασμένη η κίνηση αυτή. Στο σχετικό ειδοποιητήριο τονίζεται ότι η δήλωση υποβλήθηκε μετά την 30ή Ιουνίου, όταν εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά είχαν δοθεί απανωτές παρατάσεις. Μάλιστα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου.

Πλέον οι λογιστές, εν μέσω φορολογικών δηλώσεων, σπεύδουν στις εφορίες για να ακυρώσουν τα πρόστιμα.

Επτά ημέρες πέρασαν και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τα ΕΛΤΑ

Πέρασε μία εβδομάδα από τότε που η «Κ» ανέδειξε το θέμα της παρακράτησης των χρημάτων των καταναλωτών της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ.

Στην υπόθεση παρενέβησαν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, έστω και με καθυστέρηση, προσπάθησε να δώσει κάποιες –όχι ιδιαίτερα πειστικές– εξηγήσεις. Μόνο στα ΕΛΤΑ δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί τους.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ούτε μια ανακοίνωση, μια εξήγηση, 

μια δικαιολογία, παρά το γεγονός ότι έχουν την ευθύνη για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων, που αν και πλήρωσαν, εμφανίζονται να χρωστούν.

Η δημοσιοϋπαλληλία στη χειρότερή της εκδοχή. Αυτή την περίοδο καταρτίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ. Ακόμη κι αν είναι τέλειο, δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί με τέτοια νοοτροπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή