Βαριά σκιά πάνω από τη Folli Follie

Βαριά σκιά πάνω από τη Folli Follie

8' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκιές, που θα παραμείνουν επί πολλές εβδομάδες αφώτιστες, αφήνει η πρώτη φάση της υπόθεσης Folli Follie και της αμφισβήτησης των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιεί προς το επενδυτικό κοινό από έναν ξένο επενδυτή. Τα ερωτήματα για το εύρος του δικτύου, το ύψος των πωλήσεων, τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των απαιτήσεων και εντέλει την οικονομική θέση της εταιρείας παραμένουν αναπάντητα.

Αν και το όλο θέμα ήρθε στο προσκήνιο από ένα αυτοπροσδιοριζόμενο ως κερδοσκοπικό, επενδυτικό κεφάλαιο, το Quintessential Capital Management (QCM), εγείρονται καίρια ζητήματα περί κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια του εποπτικού πλαισίου. Ενδελεχείς απαντήσεις για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie δεν αναμένεται να δοθούν πριν από την παρέλευση τουλάχιστον ενός μήνα και την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΕΥ.

Ο ανεξάρτητος έλεγχος στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση 2017 από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερο χρόνο θα απαιτήσουν η αξιολόγηση των συμπερασμάτων και οι τυχόν απαιτούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.). Ηδη όμως στην αγορά διατυπώνονται ενστάσεις για το γεγονός πως η Ε.Κ. ζήτησε από την ίδια την εταιρεία να αναθέσει τον έλεγχο και αυτή δεν το έκανε απευθείας, υπονοώντας περιορισμένη ενδεχομένως αντικειμενικότητα του ελέγχου. Από την επιτροπή διαμηνύεται αρμοδίως πως έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες. Αλλά η «Κ» γνωρίζει πως τουλάχιστον δύο από τις μεγάλες ελεγκτικές απέφυγαν κάθε εμπλοκή με την υπόθεση.

Οσοι ασχολούνται με την υπόθεση έχουν την αίσθηση πως πράγματι υπάρχει ζήτημα με τον αριθμό και το εύρος του δικτύου, αν και πιθανώς όχι τόσο σοβαρό ώστε να αμφισβητήσει ριζικά τα δηλωθέντα οικονομικά μεγέθη. Ομως ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι περιμένουν σαφείς απαντήσεις. Το ζήτημα αυτό, της σαφήνειας των δηλώσεων και θέσεων της Folli Follie τόσο στις οικονομικές της καταστάσεις όσο και στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, δεν είναι νέο: χρηματιστηριακοί αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία αναφέρουν πως εδώ και χρόνια δίνονται όχι επαρκώς ικανοποιητικές απαντήσεις για τις αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως μια μεγάλη διαγραφή αποθεμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ή περί ύψους, απόδοσης και τόπου που διακρατούνται τα ταμειακά διαθέσιμα που δηλώνει η εταιρεία. Το ζήτημα μάλιστα είχε δει το φως της δημοσιότητας και στο online forum των Financial Times, Alphaville, που αποτελεί στήλη με μεγάλη επιρροή στις διεθνείς αγορές.

Πριν από λίγες ημέρες και υπό την πίεση των γεγονότων, η διοίκηση της Folli Follie απάντησε πως «δημοσιοποιεί τριμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλονται στο επιχειρηματικό μοντέλο χονδρικής του ομίλου, το οποίο βασίζεται σημαντικά στο κεφάλαιο κίνησης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το κεφάλαιο κίνησης σταδιακά μειώνεται ως ποσοστό επί των πωλήσεων, ενώ το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε στρατηγικά στην ανάπτυξη των omni-channels (σ.σ.: στρατηγική marketing, η οποία αφορά τη διαχείριση της εικόνας ενός καταστήματος, το οποίο προσφέρει στους καταναλωτές εμπειρίες αγορών, μέσω πολλαπλών καναλιών) θα αλλάξει το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο και αναμένεται να βελτιώσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές».

Ερωτήματα για τον τζίρο

To hedge fund QCΜ, που προκάλεσε την αναταραχή, ανταπάντησε πως το γεγονός ότι μειώνονται οι απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης ως ποσοστό των πωλήσεων δεν απαντά στην κατηγορία του πως το δηλωθέν ύψος των παραγόμενων πωλήσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά είναι πιθανότατα μικρότερο.

Πόσο μικρότερο; Κατά την επίσημη απάντηση της Folli Follie, μετά την επίθεση από το hedge fund, τα σημεία λιανικής πώλησης που βρίσκονταν σε λειτουργία στα τέλη του 2017 ήταν 587. Συμπεριλαμβανομένων των boutiques, shops in shop, counters, outlets, αφορολόγητων και φορολογημένων πωλήσεων σε αεροδρόμια, καθώς και πωλήσεων πτήσεων μέσω αεροπορικών εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα brands της Links of London και τα λοιπά brands. Ομως η QCM επιμένει πως οι ενδείξεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποίησε παραπέμπουν σε δίκτυο της τάξης των 289 σημείων και χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ασαφή και παραπλανητική τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία.

Οσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, ερωτήματα εξακολουθεί να εγείρει το ζήτημα πώς τα ταμειακά υπόλοιπα της χρήσης του 2016 ύψους 328 εκατ. ευρώ στα τέλη του ίδιου του έτους εμφανίζονται να παράγουν έσοδα από τόκους μόλις 229.000 ευρώ, που κατά τους υπολογισμούς του QCM υποδηλώνει επιτόκιο μόλις 0,07%.

Σοβαρότερη όλων είναι ίσως η μομφή του QCM για την αξιοπιστία της Ecovis, της εταιρείας που ελέγχει τις λογιστικές καταστάσεις της μητρικής και ορισμένων θυγατρικών της Folli Follie, και επιπλέον της Chung & Partners, που ελέγχει τη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ FF Group Sourcing Limited, η οποία πιστώνεται πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του ελληνικού ομίλου.

Απαντήσεις που δεν πείθουν από το 2015

 Δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που η Folli Follie έχει προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά και στους μετόχους της. Προ εξαετίας, ο υψηλός δανεισμός της προκάλεσε εντονότατες ανησυχίες και πιέσεις στη μετοχή, η οποία δεν ανέκαμψε παρά μετά την πώληση αρχικά του 51% (Απρίλιος του 2013) και κατόπιν και του υπολοίπου ποσοστού της «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών» στην ελβετική πολυεθνική Dufry AG. Με την αγορά του πρώτου ποσοστού, η ελβετική εταιρεία ανέλαβε ένα μέρος του δανεισμού της Folli Follie και κατέβαλε και μετρητά 200 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη φάση το τίμημα για το υπόλοιπο 49% της συμμετοχής στα ΚΑΕ συμφωνήθηκε στα 328 εκατ. και καταβλήθηκε μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών. Από αυτή τη συναλλαγή η Folli Follie έχει παραμείνει μέτοχος με 4% στην Dufry, η οποία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 6,6 δισ. ευρώ. Εκείνη την περίοδο όμως είχε σημειωθεί και η γνωστή στους αναλυτές, αλλά όχι πολυδημοσιοποιημένη, υπόθεση της διαγραφής αποθεμάτων της Folli Follie ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι εκ των αναλυτών της χρηματιστηριακής αγοράς διηγούνται στην «Κ» πως, σε τότε τηλεδιάσκεψη της ελληνικής εισηγμένης με τους αναλυτές, «όταν το management ρωτήθηκε για τη διαγραφή αυτή, έδωσε μια μάλλον μη ικανοποιητική απάντηση: ανέφερε πως λόγω αλλαγής πρώτης ύλης κάποιων σειρών κοσμημάτων από πολύτιμα μέταλλα σε ανοξείδωτο ατσάλι, η παλιότερη σειρά προϊόντων καταστράφηκε χωρίς οιοδήποτε έσοδο για την εισηγμένη».

Αλλη γνωστή περίπτωση προβληματισμού για τη Folli Follie ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν, όπως επισημαίνει ο Dan McCrum, εκ των συντακτών-αναλυτών του online φόρουμ των Financial Times, Alphaville, υπήρξε απορία για το «ασυνήθιστα μεγάλο υπόλοιπο των εμπορικών απαιτήσεων θυγατρικής του Χονγκ Κονγκ (σ.σ.: οι απαιτήσεις είναι πωλήσεις που καταγράφονται, αλλά των οποίων η εξόφληση εκκρεμεί). Επικεντρωθήκαμε στις απαιτήσεις της οντότητας του Χονγκ Κονγκ, που ελέγχθηκε από μια μικρή τοπική εταιρεία, επειδή φαίνεται να ήταν επίμονα υψηλές, μερικές φορές αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ενός έτους. Μια μεγάλη και αυξανόμενη ισορροπία απαιτήσεων μπορεί να σηματοδοτεί προβλήματα με την ποιότητα των πωλήσεων». 

Και ο Dan McCrum συνεχίζει ως εξής: «Εκείνη την εποχή (σ.σ.: τον Απρίλιο) ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μάς δήλωσε ότι στα τέλη του έτους οι απαιτήσεις της μονάδας του Χονγκ Κονγκ ήταν 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία δημοσίευσε τώρα (σ.σ.: μέσα του 2015) τους λογαριασμούς των θυγατρικών για το 2014 και το συνολικό ποσό που εμφανίζεται είναι μεγαλύτερο». Τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται επίσης απορίες για το πώς ο όμιλος της Folli Follie, βασικός μέτοχος με 45% της «Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε.» (Attica, The Department Store, Golden Hall, Mediterranean Cosmos κ.λπ.), χρησιμοποιεί σε αυτή την εταιρεία διεθνή ελεγκτικό οίκο εγνωσμένου κύρους και όχι και στη μητρική. Στην αγορά αυτό το γεγονός εξηγήθηκε από ορισμένους κύκλους από το ότι οι άλλοι μέτοχοι του ομίλου «Αττικά Πολυκαταστήματα» είναι συνασπισμένοι σε μπλοκ πλειοψηφίας και έχουν επιβάλει ελεγκτική πρώτης γραμμής.

Στήριξη της μετοχής μετά τις μεγάλες απώλειες και ο ρόλος της κινεζικής Fosun

Η μετοχή της Folli Follie στοχοποιήθηκε από το Quintessential Capital Management αλλά και την Oceanwood, που έχουν χτίσει ανοικτές θέσεις στην εισηγμένη (στοιχήματα πως η μετοχή θα καταρρεύσει), αλλά στηρίχθηκε τόσο από την ίδια την εταιρεία, μέσω επαναγοράς ιδίων, όσο και από την κινεζική Fosun, έμπρακτα. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie συμμετέχει με ποσοστό 35,06% ο ιδρυτής της κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ 13,88% κατείχε μέχρι πριν από μία εβδομάδα η Fosun International Holdings, γνωστή από το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού, και άλλο 5,93% η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Fidelity International.

H Fosun ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας πως ήταν αγοραστής στα χαμηλά, πρακτική που συνέχισε και στις επόμενες συνεδριάσεις. Ειδικότερα, η Fosun αύξησε άμεσα τη συνολική της συμμετοχή (έμμεσα και άμεσα) από 13,886% στο 15,007% μέχρι την Τρίτη και συνέχισε να αγοράζει και τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η ίδια η Folli Follie αποφάσισε την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών έως και 6.636.413 τίτλων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι δύο αυτές ενέργειες έδειξαν να στηρίζουν τη μετοχή, ύστερα όμως από μεγάλες απώλειες που είχαν οδηγήσει την κεφαλαιοποίησή της από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. στο κλείσιμο της προηγούμενης Δευτέρας. Σημαντικές απώλειες σημείωσε τις πρώτες ημέρες της κρίσης και το ένα από τα ομόλογα της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, ωρίμανσης Ιουλίου 2019. Εχασε περίπου το ένα τρίτο της αξίας του πριν ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών του. Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα παραμένουν σημαντικά κάτω από τα προ δεκαημέρου επίπεδα.

Και σε αυτό το πλαίσιο πολλοί είναι εκείνοι που θέτουν ζήτημα κόστους αλλά και ευκολίας αναχρηματοδότησης της Folli Follie μεσοπρόθεσμα, αν δεν ξεκαθαρίσει με θετικό για την εταιρεία τρόπο το ζήτημα του ανεξάρτητου ελέγχου. Ο δανεισμός της Folli Follie ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων του προαναφερθέντος ομολόγου και άλλου ένα σε ελβετικό φράγκο. Πρώτο ωριμάζει σε ένα χρόνο αυτό των 250 εκατομμυρίων.

Η περυσινή γενική συνέλευση είχε εγκρίνει την έκδοση νέου ομολόγου ύψους έως και 300 εκατομμυρίων όταν οι συνθήκες θα κριθούν κατάλληλες. Ομως παραμένει προσώρας αβέβαιο το πότε θα συμβεί αυτό. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης του 2017 του ομίλου Folli Follie, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, οι ενοποιημένες πωλήσεις του διαμορφώθηκαν σε 1,419 δισ. ευρώ από 1,337 δισ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 6,1%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκαν σε 294,9 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 215,4 εκατ. από 222,5 εκατ. το 2016, σημειώνοντας μείωση 3,2%. Ο όμιλος, που στα τέλη του 2017 απασχολούσε 5.079 εργαζομένους, εμφάνισε αυξημένα ταμειακά υπόλοιπα στις 31 Δεκεμβρίου, στα 446 εκατ. Μεταξύ των μετόχων του προσμετρεί, εκτός από τη Fosun και τη Fidelity, και τις Vanguard Group, Swedbank Robur Fonder, Norges Bank, BlackRock, APG Asset Management και Dorval Asset Management, σύμφωνα με τη 4-traders.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή