Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθούν από τον  Αμερικανό υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, ενώ στην εκδήλωση το παρών θα δώσουν η κόρη του Αμερικανού προέδου, Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ.

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ-1

Τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας εμβρόντητη τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Μέσα στους επόμενες μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη δεκάδες Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ-2

Η μετακίνηση της πρεσβείας σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες, ενώ σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η εν λόγω μετακίνηση όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη».

Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ-3

Παλαιστίνιος διαδηλωτής προσπαθεί να σβήσει την φωτιά που προκάλεσαν τα αντικείμενα που έριξαν ισραηλινά drones κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κατά απόφασης των ΗΠΑ  να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αλλά και εν όψει της πρεσβείας των ΗΠΑ να  70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. 

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη».

Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αντιδρούν και καλούν σε μποϋκοτάζ της πανηγυρικής εκδήλωσης.

Ούτως ή άλλως όμως στην τελετή έχουν προσκληθεί από τις ΗΠΑ μόνο Αμερικανοί και Ισραηλινοί επίσημοι. 

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ-4

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν αναμένει στα εγκαίνια της πρεσβείας κινητοποιήσεις Παλαιστινίων, οι οποίοι προγραμματίζουν μαζικές διαδηλώσεις σε Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και Ραμάλα για να τιμήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες που εκτοπίστηκαν μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και του πρώτου πολέμου στην Εγγύς Ανατολή το 1948.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας, θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για καλύτερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ' αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Διεθνής ανησυχία εν αναμονή της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ-5

Αξίζει να  ότι στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διεκδικεί ολόκληρη την πόλη ως πρωτεύουσα. Oπως γράφει η DW, και οι Παλαιστίνοι ωστόσο διεκδικούν την ανατολική πλευρά της πόλης ως πρωτεύουσας ενός μελλοντικού τους κράτους. Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπενθυμίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η DW. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή