«Σίριαλ» η υπόθεση Γεωργίου: δεύτερη αναίρεση της απαλλαγής του

«Σίριαλ» η υπόθεση Γεωργίου: δεύτερη αναίρεση της απαλλαγής του

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά θα κριθεί από το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, η οποία έχει προσλάβει πλέον τον χαρακτήρα δικαστικού σίριαλ, καθώς έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, αποφασίστηκε από τον Αρειο Πάγο.

Οπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου, την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι – για τρίτη συνεχή φορά – για επανάκριση από το Συμβούλιο των Εφετών.

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της κ. Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η υπόθεση Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μετείχαν στα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ενώ η ίδια η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει στη σχετική δικογραφία, έχει επισημάνει πως το έλλειμμα για το 2009 υπολογίστηκε με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ και έχει τύχει της δικής της εγκρίσεως.

Σημειωτέον ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα περί διόγκωσης του ελλείμματος, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση, από την οποία έως τώρα έχει απαλλαγεί δύο φορές, ενώ απαλλακτικές υπήρξαν και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.

Παράλληλα, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών σε δεύτερο βαθμό για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορία που αφορούσε ότι δεν ενημέρωσε τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πριν στείλει τα στοιχεία στη Eurostat, ενώ για άλλες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε κρατήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ήταν και επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου απαλλάχθηκε.

Μετά την καταδίκη του, ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευσταθία Σπυροπούλου, πρότεινε να αναιρεθεί (να ακυρωθεί) η ποινή αυτή και τώρα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή