Στη Βουλή τα προβλήματα της Αρχιτεκτονικής Πατρών

Στη Βουλή τα προβλήματα της Αρχιτεκτονικής Πατρών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ το θέμα των προβλημάτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα, όπως λέει κοινοβουλευτική ερώτηση που υπογράφεται από την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και τους βουλευτές Ιάσονα Φωτήλα και Ανδρέα Κατσανιώτη και απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, «από τον Αύγουστο του 2017, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών σας απηύθυνε ομόφωνη και επείγουσα έκκληση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 294.000 ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή – με δεδομένο τον ανεπαρκή αριθμό μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και τον δυσανάλογο αριθμό φοιτητών – η λειτουργία του Τμήματος για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018. Η εξαγγελία του Υπουργείου για χορήγηση στο Τμήμα “δύο πιστώσεων” αγνώστου ακριβούς ύψους δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα το άγνωστο αυτό ποσόν να μην έχει φτάσει ως σήμερα στο Πανεπιστήμιο.

Εκτός όμως από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω του δομικού χαρακτήρα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Τμήμα, ζητούμενο είναι με ποιες πολιτικές ενέργειες μπορεί να επιλυθεί η χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία του σε βάθος χρόνου και ποιες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μπορούν να προκριθούν.

Εν τω μεταξύ, τα πολύ δυσμενή δεδομένα και οι υπάρχουσες ελλείψεις (όπως επισημαίνονται στις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ) και ανισότητες (στους αριθμούς εισακτέων, στην αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων, στις κάθε είδους υποδομές, κ.λπ.) μεταξύ ομοειδών και μη τμημάτων επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο».

Οι τρεις βουλευτές προσθέτουν ότι «λόγω των αυξημένων αναγκών, σύμφωνα πάντα με τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, το ποσοστό του διδακτικού έργου που μπορεί να επιτελέσει πλέον το Τμήμα το 2018-19 με το διαθέσιμο προσωπικό ανέρχεται σε λιγότερο του 40%, μη περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων επίβλεψης περίπου 300 ερευνητικών και διπλωματικών εργασιών, που αποτελούν ουσιώδη συστατικά της πολυτεχνειακής και, ειδικότερα, της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας πως σκοπεύει να επιλύσει τα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Για την εξεύρεση πόρων, έχει κατατεθεί πρόταση του καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, κ. Γεωργίου Α. Πανέτσου.

Σύμφωνα με αυτή, το τμήμα θα μπορούσε να ιδρύσει παράρτημα στην Αθήνα και όσοι φοιτητές το επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό καταβάλλοντας στο Τμήμα ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ μηνιαίως.

Η πρόταση απευθύνεται εύλογα στους Αθηναίους φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι έτσι θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που δίνουν για την ενοικίαση σπιτιού, τα μεταφορικά και τη διαβίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή