ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η κηδεία του Ελληνα εικαστικού Χάρη Λάμπερτ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Χάρης Λάμπερτ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Pop Art στην Ελλάδα. Η κηδεία του γνωστού καλλιτέχνη θα τελεστεί σήμερα, Τρίτη,  στις 3.30 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Χάρης Λάμπερτ γεννήθηκε το 1955, στην Νέα Ζηλανδία, από γονείς ελληνικής καταγωγής. σπούδασε ζωγραφική στο Arts College του London University και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, όπου παρέμεινε για δέκα μήνες. Το 1974 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε αρχικά στην Ecole National Superieure des Arts et Metiers Appliques, συνεχίζοντας στην Ecole National Superieure des Beaux-Arts, όπου αποφοίτησε ως «ειδικό ταλέντο», με έπαινο, βραβευόμενος και από την Ένωση Γάλλων Καλλιτεχνών (French Artist’s Association).

Στο Παρίσι παρέμεινε συνολικά έντεκα χρόνια (1974-1985), έχοντας επίσης παρακολουθήσει, ως απόφοιτος πλέον, το Εργαστήριο του Louis Nallard (ενός από τους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες του κινήματος Cobra). Από το 1985 μέχρι το 1996 εργάστηκε, εξέθεσε έργα του και έζησε στην Ιαπωνία. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζει μέχρι σήμερα, μοιράζοντας έκτοτε τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και στο Τόκιο. Παράλληλα με τη ζωγραφική, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, συνεργάστηκε με εταιρείες και με την ιαπωνική τηλεόραση ως σκηνοθέτης.

Σημαντικοί σταθμοί της εικαστικής του διαδρομής

Το 1981 παρουσίασε, για πρώτη φορά, την «New Pop Art», στο Παρίσι.

Το 1987 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση με έργα της «Spiritual Pop Art» (Τόκιο, Μαδρίτη).

Το 1992 άρχισε να εργάζεται επάνω στην «New Renaissance», όπου έργα του αυτής της ενότητας, παρουσίασε για πρώτη φορά το 1993 στην Κύπρο (Λευκωσία) και την ίδια χρονιά, στην Διεθνή Foire της Ιαπωνίας ( NICAF ).

Το 1996, σε ομαδική έκθεση στη Ρώμη (Palazzo delle Exposizione) παρουσίασε έργα του της "New Renaissance" μαζί με «εγκαταστάσεις» (installations), όπου συνδύασε για πρώτη φορά και με ενιαίο τρόπο στις συνθέσεις του εκείνες, την video art με ζωγραφική και black light, εντυπωσιάζοντας διεθνώς αναγνωρισμένους κριτικούς τέχνης, οι οποίοι έγραψαν για τον Χ. Λάμπερτ ευμενέστατα άρθρα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά και εφημερίδες.

Το 2009 για πρώτη φορά παρουσιάζει στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, αντιπροσωπευτικά παλαιότερα μαζί με καινούρια έργα του, που αφορούν και τα τρία του εκφραστικά ιδιώματα, τα οποία χρησιμοποιεί παραλλήλως και εξελίσσει.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ