Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού για «ναι» στη Β΄ Αθηνών

Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού για «ναι» στη Β΄ Αθηνών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γάντι στην κυβέρνηση ρίχνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας την να ψηφίσει την πρότασή του για τη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού για να συναινέσει ο ίδιος στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Οσο η κυβέρνηση δεν απαντά με σαφήνεια στην πρόταση της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή συνάντηση (σ.σ.: όπως αυτή που κανονίζει ο Π. Σκουρλέτης). Και ενώ απόψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στη Σόφια για τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, η Πειραιώς ξεκαθαρίζει και πάλι τη θέση της για συμφωνία-πακέτο στο Σκοπιανό και διαμηνύει ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών στα κόμματα γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και επιμένει να θυμίζει ότι η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. είναι να ψηφιστεί η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β΄ Αθηνών, και να δοθεί, ταυτόχρονα, η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν. Σχολιάζοντας, δε, τη μη απάντηση του Μαξίμου στο έτερο σκέλος της πρότασης που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού έκανε λόγο για «αμήχανη σιωπή», η Ν.Δ. έσπευσε να θυμίσει στον πρωθυπουργό ότι η σχετική πρόταση κατατέθηκε δύο φορές το 2016, καθώς και ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευθεί ότι θα την προωθήσει προς συζήτηση. «Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη Ν.Δ. να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρότασή της», αναφέρει η Πειραιώς.

«Οσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Οι άνθρωποι που κυβερνούν δεν μπορούν να υλοποιήσουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να φύγουν, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό», τόνισε (ρ/σ 247) ο Τ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα ενός κόμματος ο εκλογικός νόμος» και ότι «για λόγους αρχής οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης». Ερωτηθείς ο συντονιστής Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Ν.Δ. αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το Σκοπιανό, απάντησε «ασφαλώς». Την ίδια ώρα, η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε (Real fm) ότι η Ν.Δ. δεν αποδέχεται συμφωνία με δόσεις στο πεδίο του «erga omnes» και πλην του ονόματος, θεωρεί απαράβατο όρο μιας συμφωνίας την αλλαγή του συντάγματος ως προς τις αλυτρωτικές αναφορές και την αποδοχή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις.

Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για τη συμμετοχή 155.000 μελών στις κάλπες για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις και για την ανανέωση των εκπροσώπων, καθώς το ποσοστό ανανέωσης των προέδρων ΔΗΜΤΟ φθάνει το 42%, ενώ των προέδρων ΝΟΔΕ στο 37%.

Μήνυμα προς την Τουρκία να δώσει «εδώ και τώρα» οριστικό τέλος στην «παράνομη κράτηση» των δύο Ελλήνων αξιωματικών απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Αλεξανδρούπολη, καλώντας την Αγκυρα «να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι συνολικά στην Ε.Ε». Ζήτησε δε από τον Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους δύο Ελληνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, να υπενθυμίσει ότι «οι δύο αξιωματικοί μας δεν φύλαγαν μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή