Πιο σκληρή νομοθεσία για ουγγρικές ΜΚΟ

Πιο σκληρή νομοθεσία για ουγγρικές ΜΚΟ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σκοπεύει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία περί μη κυβερνητικών οργανώσεων, φθάνοντας ακόμη και σε απαγόρευση εκείνων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Οι αλλαγές στον νόμο που είχε κατατεθεί προεκλογικά εκφράζουν την ανανεωμένη εντολή που έλαβε η κυβέρνηση Ορμπαν στις εκλογές του Απριλίου.

«Χρειαζόμαστε μια αυστηρότερη πρόταση από αυτή που βρίσκεται τώρα ενώπιον της Βουλής», δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ανταλ Ρόγκαν. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποκαλεί τον νόμο «Stop Σόρος», κατηγορώντας τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι αναμειγνύεται στην πολιτική της χώρας και στηρίζει ενεργά τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη. Ο νόμος προβλέπει φορολογία 25% επί των δωρεών που έρχονται από το εξωτερικό και κατευθύνονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που προωθούν τη μετανάστευση. Επίσης, επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αφαιρεί την άδεια λειτουργίας τέτοιων οργανώσεων, αν αποφασίσει ότι συνιστούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του νόμου αυτού, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για τον Ορμπαν, όμως, οι αναφορές στον Σόρος έχουν αποδειχθεί εκλογικά επωφελείς, ενώ, όπως δήλωσε ο Ρόγκαν, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο και της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο Ορμπαν μετέβη χθες στην Πολωνία, τη στενότερη σύμμαχο της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια για περικοπή των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους αγρότες. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των αγροτών μας. Δεν θεωρούμε σωστό να περικοπεί ο προϋπολογισμός για την αγροτική πολιτική», δήλωσε ο Ορμπαν. «Η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών ταμείων δεν είναι δικαιολογία για τη συρρίκνωση άλλων, που λειτουργούν καλά». Οι δύο πρωθυπουργοί δεν σχολίασαν την πρόθεση της Κομισιόν να συνδέσει τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή