Ανεβάζει τους τόνους με Κύπρο ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών

Ανεβάζει τους τόνους με Κύπρο ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eμμεσες πλην σαφείς απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία. «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς απειλές για την ασφάλεια αν η Κύπρος συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν, ουσιαστικά προβάλλοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν στο Λονδίνο σημειώνονται μόνο λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες του γαμπρού του και υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ για δρομολόγηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Ερντογάν, από το Λονδίνο, επανήλθε και στο ζήτημα των S-400, λέγοντας ότι η συμφωνία για την προμήθεια των συγκεκριμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία έχει κλείσει και θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Η Αθήνα παρακολουθεί την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, η οποία έως αυτή τη στιγμή κυλάει σχετικά ομαλά στο μέτωπο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο την Ελλάδα. Παράλληλα, είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα να διατηρήσει, ρητορικά, ανοικτά όλα τα μέτωπα, προκειμένου να προσελκύσει τις περισσότερες δυνατές ψήφους ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Παρά τις αποχρώσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο προεδρικό μέγαρο και άλλες εκφάνσεις του AKP (πολύ περισσότερο των συνεργαζόμενων Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί), η εθνικιστική, αντιδυτική ατζέντα είναι μια διακριτή επιλογή, όπως φάνηκε από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η τουρκική ηγεσία κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τα εγκαίνια της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Δύο ασκήσεις

Στο Αιγαίο η κατάσταση είναι σχετικά ήσυχη, δεδομένου, μάλιστα, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος του αρχιπελάγους (στα διεθνή ύδατα) δύο μεγάλες ασκήσεις: η διακλαδική «Efes 2018», η οποία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, και η «Μπεγιάζ Φερτίνα» (Λευκή Καταιγίδα) που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες. Ενδιάμεσα, έγινε και μια μικρότερη άσκηση έρευνας και διάσωσης με την κωδική ονομασία «Θαλάσσιος Λέων». Εκ των πραγμάτων αυτές οι ασκήσεις δεν αξιολογούνται ως επικίνδυνες από τους αρμόδιους, καθώς δεν περιλαμβάνουν σενάρια τα οποία παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν λείπει όχι μόνο η κινητικότητα, αλλά και τα περιστατικά πάνω από το Αιγαίο. Χθες, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, συνολικά εννέα αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα πραγματοποίησαν 15 παραβιάσεις και 20 παραβάσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου από τον Βορρά μέχρι τα νότια. Μια από τις παραβιάσεις εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή