Κρίσιμες παρουσίες την Παρασκευή στη Βουλή στη συνεδρίαση για τη Novartis

Κρίσιμες παρουσίες την Παρασκευή στη Βουλή στη συνεδρίαση για τη Novartis

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ από τα δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων που βρέθηκαν στο στόχαστρο και εντός Βουλής για την υπόθεση Novartis, έχουν λάβει την απόφαση –σύμφωνα με πληροφορίες- να τοποθετηθούν προφορικά ή μέσω υπομνήματος στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, αντικείμενο της οποίας ως γνωστόν θα είναι η συζήτηση του πορίσματος της «προανακριτικής» Επιτροπής, και η διεξαγωγή ψηφοφορίας επ’ αυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές θα παρέμβουν με ομιλίες οι  Αντ. Σαμαράς. Ευ. Βενιζέλος, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος, Α. Λυκουρέντζος, Ι. Στουρνάρας, ενώ υπόμνημα αναμένεται να στείλει για τη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Αγνωστο επί του παρόντος παραμένει τί θα κάνουν –αν θα παρέμβουν ή όχι- οι Α.Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς και Π. Πικραμένος. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή ψηφοφορίας στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Απαντες αναμένουν μια θυελλώδη συνεδρίαση, καθώς και οι τελευταίοι κυβερνητικοί χειρισμοί επί του θέματος, ειδικά ως προς το ζήτημα της ψηφοφορίας, έχουν ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη: Αν και, όπως υπενθυμίζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο πόρισμά τους υποστηρίζουν ότι η Βουλή είναι «αναρμόδια» να εξετάσει το ζήτημα, επελέγη να στηθούν εκ νέου δέκα κάλπες την Παρασκευή – όπως είχε συμβεί, και πάλι εν μέσω μεγάλης έντασης, στη συνεδρίαση κατά την οποία είχε αποφασιστεί η συγκρότηση της ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την φερόμενη εμπλοκή δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην εν λόγω υπόθεση.

Το ενιαίο του «συμπεράσματος» δεν αιτιολογεί τις δέκα κάλπες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος λόγους νομιμότητας, αλλά και την άποψη των υπηρεσιών της Βουλής, εισηγήθηκε τις ξεχωριστές – ανά πρόσωπο κάλπες. Το επιπλέον ζήτημα που πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις αφορά στο τί θα αναγράφουν τα ψηφοδέλτια, που θα κληθούν οι βουλευτές να επιλέξουν:

Η πληροφορία ότι η πλειοψηφία έχει επιλέξει να συμπεριληφθεί στην επιλογή του «Οχι» μια εντός παρενθέσεως καταγεγραμμένη «εξήγηση», ότι δηλαδή η αρνητική ψήφος θα στηρίζεται στην εκτίμηση πως λόγω αναρμοδιότητας η υπόθεση πρέπει να επιστραφεί στην Δικαιοσύνη, προκαλεί την αντίδραση κατ’αρχήν της ΝΔ και της ΔΗΣΥ: «Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ψηφίσουν αρνητικά, επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε καν ενδείξεις που να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορούν να εμφανιστούν ότι συμφωνούν με μια τέτοια κυβερνητικής έμπνευσης εξήγηση», σχολίαζε χαρακτηριστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιστύλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή