Βουλή: Κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Βουλή: Κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας και του Ποταμιού, εγκρίθηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις» ευρωπαϊκών Οδηγιών επί προσφυγικών-μεταναστευτικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων «για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία» και τη χορήγηση ασύλου».

Καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσν η ΔΗΣΥ και η ενωση Κεντρώων.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίση την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με όλα τα κόμματα να της καταλογίζουν καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, λάθη αλλά και παραλείψεις.

Η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Δημ. Βίτσα αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν το λόγο, όταν δεν επιχειρηματολογούσαν σε αντιδιαστολή με τις ακραίες ξενοφοβικές φωνές που ακούστηκαν από την ακροδεξιά εντός του Κοινοβουλίου, περιορίζονταν να σημειώσουν ότι η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν φιλοδοξεί να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα, αλλά να συμβάλλει στην ανακούφιση ουσιαστικών πτυχών του.

«Να μην προσεγγίσουμε το προσφυγικό ενισχύοντας τα φοβικά σύνδρομα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας για να προσθέσει: «Ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει διά μαγείας το ζήτημα. Θέλει να προσαρμώσει προς τα βελτίω τις συνθήκες. Να αποσυμπιεστούν τα νησιά, χωρίς να συμπληρώνεται ο πληθυσμός από νέες ροές. Με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία, να κάνουμε μια ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, παρουσίασε βασικούς άξονες της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η καρδιά του προβλήματος είναι ο πραγματικός διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες, χρειάζεται μέσα σε δυο μήνες να ξεκαθαρίζουν οι υποθέσεις και σε Α΄ και σε Β΄ βαθμό», είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Χρειάζονται Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα. Όποιος δεν δικαιούται, ασύλου δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Θα πρέπει να μπαίνει σε μία διαδικασία εξόδου από τη χώρα. Θα πρέπει, βέβαια, να ενισχυθούν αυτά και οι υποδομές να είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι στα ανοιχτά κέντρα. Επίσης, θα πρέπει να πάμε σε μία λογική διαφάνειας και λογοδοσίας.

Δεν μπορεί να γίνεται ένα πάρτι γύρω από τα κονδύλια του προσφυγικού και να μην υπάρχει πραγματικά λογοδοσία για το ποιος κάνει τι, πού πάει το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου ή του Ευρωπαίου φορολογούμενου». Και ο εισηγητής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Τέλος, εμείς πιστεύουμε σε μία στιβαρή πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας. Εμείς πιστεύουμε στην ενίσχυση των δομών, στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και με τη FRONTEX».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή