Λύση Σκοπιανού με 200 ψήφους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες πληροφορίες, εικασίες, διαρροές –δεν έχει σημασία– έφεραν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίζει την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της όποιας συμφωνίας υπάρξει με την ΠΓΔΜ με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Είτε ζητήθηκε είτε όχι κάτι τέτοιο –επίσημα ή παρασκηνιακά, μόνο από την κυβέρνηση ή και από την αντιπολίτευση– καλό είναι να σταθούμε στην ουσία και όχι στις μικροκομματικές στοχεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι και άλλοι που υποστηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα ομαλοποιεί το σκηνικό στα Βαλκάνια, θέλουν αυτή να διαθέτει δεσμευτικά χαρακτηριστικά που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα απαιτεί –και σωστά πράττει– να αλλάξει η ΠΓΔΜ το σύνταγμά της. Επίσης, προσβλέπει στη δεσμευτική διάσταση της συμφωνίας που θα κατοχυρωθεί στον ΟΗΕ.

Είναι γεγονός ότι ενδεχόμενη επικύρωσή της με οριακή πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα κινείται στο ίδιο πνεύμα δέσμευσης και μακρόπνοης προοπτικής. Εδώ, άμεσα ή έμμεσα, ασκούνται πιέσεις στην αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.

Πέραν των δύο εκλεγμένων κυβερνήσεων, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρόλο και ευθύνες. τόσο ως εκφραστές σημαντικού μέρους των δύο λαών όσο και ως πιθανές κυβερνήσεις στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει το «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά δεν μπορεί να κληθεί να υποστεί μόνον αυτός πολιτικό κόστος. Ωστόσο, υπάρχει «δημιουργικός» τρόπος να συμβάλει η Ν.Δ. στη διασφάλιση της λύσης χωρίς να πληγεί πολιτικά.

Εάν η συμφωνία προβλέπει μεταβατική περίοδο και εξαρτάται από τις εσωτερικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ –εκλογές/δημοψήφισμα με διασύνδεση της αλλαγής του συντάγματος με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.– τότε η μη αποδοχή της συμφωνίας από τη Ν.Δ. σε αυτή τη φάση μπορεί να λειτουργήσει ως δικλίδα ασφαλείας για την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να εμποδίζει την πορεία προς τη λύση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να δεσμευθεί πως εάν στο μεταβατικό διάστημα αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και ικανοποιηθούν πλήρως οι προϋποθέσεις της Αθήνας, τότε αυτή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, θα την υπερψηφίσει σε μια δεύτερη ψηφοφορία η διεξαγωγή της οποίας θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή της ενδιάμεσης συμφωνίας. Και τότε η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή θα μπορούσε να υπερβεί ακόμη και τις 200 ψήφους, ικανοποιώντας και κάθε καλόπιστο τρίτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή