ΣΤΑΣΥ: Μόλις 260 απεργοί κράτησαν κλειστό το μετρό της Αθήνας

ΣΤΑΣΥ: Μόλις 260 απεργοί κράτησαν κλειστό το μετρό της Αθήνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) με αφορμή την χθεσινή 24ωρη απεργία παίρνουν οι διοικήσεις του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και Σωματείου Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης κάνοντας λόγο για "στρέβλωση της έννοιας της απεργίας".

Τα δυο σωματεία, σε κοινή ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων καλούν τους συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ, χωρίς όμως να τους κατονομάζουν, «να πάψουν να στρεβλώνουν την έννοια της απεργίας, διότι το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν τους εαυτούς τους και τους εργαζόμενους-μέλη τους, που στο κάτω-κάτω δεν φταίνε σε τίποτα να καθίστανται δακτυλοδεικτούμενοι από την κοινωνία».

Επίσης, καλούν τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. να φροντίσει να φέρεται με τέτοιον τρόπο, που να μη βρίσκουν βήμα έδρασης, φωνές που σκοπίμως καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Νωρίτερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ χαρακτήρισε την απεργία που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) ως προσχηματική και αδικαιολόγητη, που ταλαιπώρησε αδίκως το επιβατικό κοινό της Αθήνας και γενικότερα τους Αθηναίους με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε.

Δημοσιοποιώντας στοιχεία, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εκτιμά ότι ήταν ιδιαιτέρως περιορισμένη η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό, που πραγματοποίησε το ΣΕΛΜΑ, ένα εκ των εννέα Σωματείων που δραστηριοποιούνται στα Συγκοινωνιακά Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Συγκεκριμένα, από τους 1.845 εργαζόμενους που έπρεπε να προσέλθουν στην εργασία τους, παρουσιάστηκαν και εργάστηκαν 1.585 εργαζόμενοι, ενώ μόλις 260 ήταν αυτοί που απήργησαν, δηλαδή ποσοστό 14%.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι από τα 721 μέλη του ΣΕΛΜΑ που έπρεπε χθες να εργαστούν, προσήλθαν στην εργασία τους και εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι, γεγονός που καταδεικνύει, όπως υποστηρίζεται, ότι η απεργία και τα προσχηματικά αιτήματά της είχαν μικρή απήχηση ακόμη και μεταξύ των μελών του σωματείου που την προκήρυξε.

Το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ καλείται από τη διοίκηση να συνεχίσει απρόσκοπτα την εργασία του, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια απαξίωσής του από μερίδα συνδικαλιστών θα πέσει στο κενό.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που προέβαλε ο ΣΕΛΜΑ για την προκήρυξη της απεργίας, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επισημαίνει τα εξής: Η ΣΤΑΣΥ Α.Ε κατατάσσεται διεθνώς στην κορυφή των εταιρειών που διατηρούν σταθερά υψηλούς δείκτες απόδοσης και ασφάλειας. Μολονότι το επιβατικό κοινό απολαμβάνει καθημερινά συχνότητα δρομολογίων κάθε 4 λεπτά, μερίδα συνδικαλιστών με πρόσχημα την δήθεν μερική έλλειψη ανταλλακτικών, αναλωσίμων και μέσων ατομικής προστασίας, αποφάσισαν να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και να μειώσουν το θετικό έργο της ΣΤΑΣΥ, αλλά κυρίως των συναδέλφων τους. Οι παραγγελίες και η προμήθεια ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι μια διαρκής και πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται βάσει του κανονισμού προμηθειών και της ισχύουσας νομοθεσίας. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιδιώκοντας το καλύτερο, παρακολουθεί στενά τη ροή των προμηθειών και δεν παραλείπει να προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες, όπου και όταν απαιτείται. Δηλώνει ότι το προσωπικό της συντήρησης έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και ανταλλακτικά για να εργάζεται επί οκτάωρης βάσης. Ο ισχυρισμός μερίδας των συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι αναληθής και στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται ατυχής, καθώς πολλές φορές απαιτείται ακόμη και η υπερωριακή τους απασχόληση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή