Διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στη Γάζα

Διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στη Γάζα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή γλώσσα, αφενός για την ικανοποίηση διπλωματικών σκοπιμοτήτων και αφετέρου ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του εκλογικού ακροατηρίου, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου με παρεμβάσεις τους στη Βουλή από το πρωί, χρησιμοποιούν εξαιρετικά αιχμηρή γλώσσα όταν αναφέρονται στο Ισραήλ, ενώ προβαίνουν ουσιαστικά και σε έμμεση πλην όμως σαφή αποδοκιμασία του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής τους με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε για τα γεγονότα αυτά.

Την ίδια στιγμή και ενώ καταγράφηκε ακόμα και δημοσίως πρωτοβουλία να εκδοθεί ψήφισμα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και έτσι η «καταγγελία» περιορίστηκε στη μορφή ανακοίνωσης του προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το περιεχόμενό της, ωστόσο, κινείται σε σαφώς ηπιότερους τόνους εκείνων που χρησιμοποίησαν στις προφορικές παρεμβάσεις τους τα στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής.

Η «διγλωσσία» αυτή, λοιπόν, δημιούργησε ένα εκκρεμές που κινήθηκε από φράσεις όπως «σφαγή», έως απλώς «επίθεση».

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα», είπε ο κ. Ν. Βούτσης.

«Χθες είχαμε μια επίθεση κατά πολιτών στη Γάζα. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους νεκρούς και τους πάρα πολλούς τραυματίες και τον αποτροπιασμό μας για τέτοιου είδους επιθέσεις», σημείωσε ο κ. Γ. Πάλλης.

Για «μαζική δολοφονία» και «δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού», «πραγματική σφαγή που αντιμετωπίζεται δυστυχώς από τη διεθνή κοινότητα με εξοργιστική αδιαφορία και με παραινέσεις περί αυτοσυγκράτησης, συμπεριφορές Πόντιου Πιλάτου και ίσων αποστάσεων σε μια κυνική προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα», μίλησε η κυρία Αννέτα Καββαδία, αναφερόμενη ουσιαστικά (και) στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταται ο κ. Ν. Κοτζιάς, στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα».

Με τη σειρά της και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, αφού επίσης έκανε λόγο για «δολοφονική επίθεση του στρατού του ισραηλιτικού Κράτους κατά των διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας», υποστήριξε ότι «η αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να απευθύνεται στο ισραηλιτικό κράτος. Η έκκληση δεν μπορεί να τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων».

Και αφού είπε αυτά τόνισε κατ’ αρχήν από του βήματος της Ολομέλειας: «Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να βγει και ένα ψήφισμα και από τη Βουλή των Ελλήνων για ένα τέτοιο γεγονός».

Ωστόσο, γρήγορα και η ίδια εγκατέλειψε την ιδέα, περιοριζόμενη να αναγνώσει την ανακοίνωση της ΚΟ του κόμματός της, όπου οι τόνοι είναι εμφανώς ηπιότεροι: «Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών. H διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή. Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ».

Σε παρέμβασή της, εκ μέρους του ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για «ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συσφίγγει ακόμα περισσότερο τις πολιτικοστρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τον τρομοκράτη, το Ισραήλ, που δολοφονεί μαζικά ακόμα και αθώα γυναικόπαιδα και βρέφη, όπως ξαναέκανε χθες με νεκρούς και χιλιάδες Παλαιστίνιους τραυματίες. Η Κυβέρνηση δεν το καταδίκασε και είναι ντροπή».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν και αλλαγές στον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου: Η προγραμματισθείσα για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη συζήτηση νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με την επικερδή απασχόληση των Εξαρτώμενων μελών των Μελών Διπλωματικών Αποστολών ή Προξενικών Αρχών” αναβλήθηκε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Δουζίνας με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής ανακοίνωσε την απόφαση για «αναβολή» χωρίς να προσδιορίσει –όπως σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει- το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης. Η απόφαση αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια στις 13:14’, με τη συνεδρίαση να ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή