Ρήξη Ερντογάν με Νετανιάχου για τη Γάζα

Ρήξη Ερντογάν με Νετανιάχου για τη Γάζα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια το Παλαιστινιακό προκαλεί διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Μία ημέρα μετά τη φονική βία του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας, εξαιτίας της οποίας 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ Εϊτάν Ναέχ και του ζήτησε «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα». Μία ημέρα νωρίτερα, η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Οι δύο χώρες είχαν διακόψει διπλωματικές σχέσεις ύστερα από τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» και άλλων πέντε σκαφών, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2010. Εννέα Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτή την επιδρομή. Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016. Μετά το προχθεσινό λουτρό αίματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, την Παρασκευή. Επιπλέον, η Αγκυρα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Απαντώντας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη». «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και ασφαλώς καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδεψαν στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της προχθεσινής βίας από την πλευρά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα οκτάμηνο βρέφος, η Λέιλα αλ Γκαντούρ, που πέθανε έχοντας εισπνεύσει δακρυγόνα. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων κρατών ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα της Δευτέρας, ζήτημα που έθεσε και ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Με χθεσινή της δήλωση, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπενάμπα, υποστηρίζει ότι η χώρα της «δεν είχε άλλη επιλογή από την προστασία των συνόρων και των πολιτών της», επιρρίπτοντας την ευθύνη των επεισοδίων στη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι έκανε λόγο για «άλλη μία Μαύρη Ημέρα» των Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για «σφαγή εν ψυχρώ από τις δυνάμεις κατοχής». Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες το απόγευμα, σε νέες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από ισραηλινά πυρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή